ПОЈАВА ЛИСИЦЕ У ГРАДСКОЈ СРЕДИНИ ЗАБРИНУЛА ПАЛАНЧАНЕ

Лисица испред капије Опеке.

Слика лисице која мирно шета у близини кућа забринула је један део грађана наше општине. Међутим, појава лисица није реткост чак ни када је у питању градска средина те није велико изненађење што их житељи града виђају на улицама.

Ова лисица је снимљена у Београдској улици, која је недавно асфалтирана (што вероватно није било пресудно да дође у овај крај) код друге капије циглане Опека. Житељи овог дела града су приметили две лисице које излазе испод капије и враћају се у двориште циглане где су вероватно направиле станиште.

Страх од ове појаве је потпуно нормална реакција, а како да се људи понашају када се сретну са овом дивљом животињом питали смо локалне ловце.

 Ловци кажу да су чули за више случајева да лисица шета улицом, чак и да је улазила у нека дворишта што није необично када оне у потрази за храном залазе и у сам град. Оно што наши суграђани морају да схвате јесте чињеница да ловци не могу тек тако да изађу наоружани и да пуцају јер то спада у кривично дело посебно јер се ради о насељеном делу града и безбедност околине је на првом месту. Немају надлежност да користие оружје јер то пре свега није ловиште и то јесте велики проблем јер правно није решено ко је надлежан за ово питање. Ловци су увек спремни за сарадњу, желе да помогну онолико колико је то у њиховој моћи, а у оваквим ситуацијама на жалост то није много.

Проблематика настаје између надлежног и ненадлежног дела. У питању је животиња која је ту у близини нашла свој мир, излегла младунце и ту се осећа сигурно. Није реткост да је чак и сами људи хране. Оно што се дефинитивно може закључити јесте да је овај проблем за ловце мач са две оштрице јер са једне стране има оних грађана који су забринути за своју безбедност и безбедност своје  деце и подржали би било коју акцију ловаца, а са друге стране су они који би их без обзира на све осудили.

Лисице су изузетно опрезне и паметне, али у исто време и плашљиве животиње. Нису агресивне, ретко када ће се усудити да нападну, сем када су животно угрожене, али се најчешће повлаче и беже када примете опасност и процене да нису безбедне.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pojava-lisice-u-gradskoj-sredini-zabrinula-palancane/