«

»

јул 18 2017

Štampati ovo Чланак

ПОКРЕНУТ ПОРТАЛ ЗА ЕВИДЕНТИРАЊЕ ПАРТИЈСКИХ ПРЕЛЕТАЧА

Почео је са радом „Kо је на власти“, интернет портал на ком грађани могу да сазнају страначку припадност свих одборника у Србији, ко је мењао странке и ко подржава власт. Њихово истраживање показује да је Мерошина међу општинама у којима има највише прелетача од прошлих локалних избора.

Промена политичке партије уз задржавање одборничког мандата, закључено је током трибине одржане у петак у „Дели“ центру у Нишу, најчешће представља најобичнију трговину. Због тога би грађани требало да траже да имају своје директно изабране представнике у скупштинама, а до тога се једино може доћи променом изборног система, гласањем за појединца, а не за странку.

Страначка прелетања у Србији порука су грађанима да нису битни, сматрају представници организације ЦРТА, која је покренула Kо је на власти, а иза које већ стоје успешни портали попут Истиномера и Отвореног парламента.Учесници дебате – Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију, Ненад Стојановић из Проактива, политиколог Вујо Илић и Павле Димитријевић из ЦРТА-е, закључили су да није главно питање шта добија прелетач, јер је то питање за полицију и тужилаштво, него шта губе грађани.Грађани постају немоћни у оваквом политичком систему, додају учесници дебате, и закључују да нашој политици фали више идеологије.

База података на сајту Kо је на власти о страначкој припадности одборника у 170 општина није коначна. ЦРТА позива грађане да буду активни и да шаљу информације о случајевима страначког прелетања у њиховим срединама.

Извор Јужне вести

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pokrenut-portal-za-evidentiranje-partijskih-preletaca/