ПОКРЕНУТ ПОРТАЛ ЗА ЕВИДЕНТИРАЊЕ ПАРТИЈСКИХ ПРЕЛЕТАЧА

Почео је са радом „Kо је на власти“, интернет портал на ком грађани могу да сазнају страначку припадност свих одборника у Србији, ко је мењао странке и ко подржава власт. Њихово истраживање показује да је Мерошина међу општинама у којима има највише прелетача од прошлих локалних избора.

Промена политичке партије уз задржавање одборничког мандата, закључено је током трибине одржане у петак у „Дели“ центру у Нишу, најчешће представља најобичнију трговину. Због тога би грађани требало да траже да имају своје директно изабране представнике у скупштинама, а до тога се једино може доћи променом изборног система, гласањем за појединца, а не за странку.

Страначка прелетања у Србији порука су грађанима да нису битни, сматрају представници организације ЦРТА, која је покренула Kо је на власти, а иза које већ стоје успешни портали попут Истиномера и Отвореног парламента.Учесници дебате – Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију, Ненад Стојановић из Проактива, политиколог Вујо Илић и Павле Димитријевић из ЦРТА-е, закључили су да није главно питање шта добија прелетач, јер је то питање за полицију и тужилаштво, него шта губе грађани.Грађани постају немоћни у оваквом политичком систему, додају учесници дебате, и закључују да нашој политици фали више идеологије.

База података на сајту Kо је на власти о страначкој припадности одборника у 170 општина није коначна. ЦРТА позива грађане да буду активни и да шаљу информације о случајевима страначког прелетања у њиховим срединама.

Извор Јужне вести

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pokrenut-portal-za-evidentiranje-partijskih-preletaca/