ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА У АЗАЊИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРАЦА

Поводом 4. јула – Дана борца, СУБНОР у Азањи је организовао свечаност и полагање венаца на спомен обележје погинулих бораца НОР-а 1941 – 1945. године и новијих ратова (1991 – 1999. године).

Председник борачке организације у овом највећем селу Шумадије Зоран Ђурђевић је истакао значај 4. јула – Дана борца, када је под вођством КПЈ и Тита донета одлука о дизању устанка против окупатора и њихових сaрадника а затим се осврнуо на догађаје из 1991 – 99. године, бесомучне НАТО агресије на нашу земљу, као и на значај чувања историјске истине о нашој слободарској традицији и антифашизму.

На овај велики дан сећамо се годишњице седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије одржане 1941. године у Београду на којоj је донета одлука о подизању оружаног устанка.

На истој седници Политбироа Централнога комитета Комунистичке партије Југославије, одржаној у вили Владислава С. Рибникара, Политбиро је одлучио да формира Главни штаб Народноослободилачког покрета за Србију, касније Главни штаб Народноослободилачке војске и Покрета отпрора Србије. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј „4. јули“.

Овај празник установљен је 26. априла 1956. године.

Иако од 2001. није државни празник, СУБНОР Србије поносно баштини сећање на овај дан, јер је тај састанак врха КПЈ био основа подизања устанака по републикама од 7. јула у Србији па све до Македоније 11. октобра, тако да представља симбол свенародног отпора и увод у незапамћени рат из кога смо изашли, као и увек на правој страни историје, као победници.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/polaganjem-venaca-u-azanji-obelezen-dan-boraca/

1 comment

    • Penzioner on 06/07/2020 at 08:15

    Vecina …skoro svi bez maski….ko nam kriv posle pa sami smo

Komentari su onemogućeni.