ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ПОГОНА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ МЕДА У РАЧИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Рачи постављању камена темељца за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СОПС) „Наш мед“, и том приликом поручила да пчелари могу да буду пример за све друге пољопривреднике у борби за домаћи аграр. Брнабић је истакла да ће у нови погон бити уложено приближно милион евра, и најавила подршку државе у том послу.

Пчелари су пример за све у нашој земљи за то шта може да се уради када се произвођачи удруже и не одустају, истакла је она и подсетила на то да је после Новог Зеланда, најквалитетнији мед на свету у Србији, која је и рекордер по броју кошница по глави становника.

Премијерка је објаснила да ће се у новом погону у Рачи, који би требало да буде завршен за 150 дана од почетка радова, скупљати мед из читаве Србије, нагласивши да је пчеларство једна од грана које треба да вуку Србију напред.

СОПС, како је навела, чува традицију пчеларства у Србији која је дужа од 120 година, окупља све пчеларске организације и чини је 10.000 пчелара широм земље.

Према њеним речима, сви пољопривредници могу да уче од пчелара који су показали како се, захваљујући удруживању и заједничкој борби, може одолети свим уцењивачима.

Пчелари су, како је нагласила, права снага међу пољопривредницима у Србији, јер је СОПС одлучио да не зависи ни од кога и да сузбије нелегалну конкуренцију.

Ово удружење је новац за нови погон сакупило од чланарине, при чему је расписало конкурс у којем су учествовале 32 локалне самоуправе и на којем је победила општина Рача, која је понудила најбоље услове, прецизирала је Брнабић.

Она је навела да је направљено заједничко предузеће, чији је власник 80 одсто локална самоуправа, а 20 одсто СОПС.

Председница Владе је најавила да ће поново доћи у Рачу када буде завршен погон, из којег ће мед бити пласиран не само на домаће, већ и на инострано тржиште.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је да без пчеларства нема пољопривреде и да је нови погон у Рачи велика ствар за ову локалну самоуправу.

Председник СОПС-а Родољуб Живадиновић исказао је захвалност држави и локалној самоуправи на помоћи пчеларима, и подсетио на то да је у време када је Александар Вучић био премијер почела борба против фалсификата меда.

Он је, истичући да су пчеларима на располагању субвенције које даје држава, упутио позив свима онима који се овим послом баве да искористе подршку државе како би што више произвођача извозило мед.

Полагању камена темељца присуствовала је и министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, као и представници локалне самоуправе.

Премијерка се раније данас састала и са председником општине Рача Ненадом Савковићем, а састанку су присуствовали Недимовић и Ђукић Дејановић.

Након полагана камена темељца, Брнабић је посетила изложбу меда и на поклон добила теглу меда и књигу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/polozen-kamen-temeljac-za-izgradnju-pogona-za-prikupljanje-meda-u-raci/