ПОМОЋ ЗА ДРУГО И ТРЕЋЕ ДЕТЕ НА РУКЕ

beba-pajaЗа прво дете родитељи у Србији се и одлуче, за друго много теже, а о трећем да не говоримо. Тренутно најважнији задатак државе је да стимулише маме и тате да се определе најпре за рађање другог наследника. На листи предлога је и другачија расподела родитељског додатка за друго, треће и четврто дете. Пошто је помоћ када беба тек уђе у кућу најбитнија, у плану је да се износи који и нису занемарљиви, исплаћују одједном, по рођењу детета или да се бар половина пара исплати одмах, остатак на рате. 

Планира се и договор са послодавцима који би младим родитељима оставили могућност да уколико то желе могу да бирају смену у којој ће радити све док им малишани не напуне шест година, а за оне мало старије држава размишља о увођењу школских аутобуса, како би растеретили маме и тате.

Ово су само неке од мера, које би требало да допуне државну стратегију из 2008. године направљену за подстицање рађања. Сада је готово извесно да ће до краја године Демографски савет бити формиран, и почеће прве анализе, док би 2017. била пилот година у којој би се почело са применом конкретних мера.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pomoc-za-drugo-i-trece-dete-na-ruke/