ПОРОДИЦА ЛАЗАРЕВИЋ ПОКЛОНИЛА КОЛЕКЦИЈУ ВРЕДНИХ УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ПАЛАНЦИ

У четвртак, 9. маја,  је наш Музеј посетио Бранислав Лазаревић, син покојног Драгомира Лазаревића. Породица Лазаревић је, на челу са Браниславом, након више од 10 година пожелела да и остатак вредне породичне колекције поклони нашем Музеју, и на тај начин заокружи јединствени легат који ће у будућности бити чуван у нашој установи. Овом приликом, аквизиција Музеја броји 51 слику (уља, акварела…) и 42 цртежа. Уколико томе додамо читаву поклон колекцију коју је сам Драгомир поклонио Музеју 2007. и 2008. године, можемо с правом рећи да је то постала и званично најбројнија поклон-збирка у нашем Музеју. Хвала Браниславу и читавој породици Лазаревић.

„Ред је и да се на неки начин вратим Паланци, да јој вратим дуг за све, јер је то трасирало мој животни пут“.

Овим бираним речима говорио је о Паланци сликар Драгомир Лазаревић. Јер,како је у даху писао, ту је не само провео младалачке дане, него је се и први пут обријао, обукао дугачке панталоне, први пут загрлио девојку. За човека који је био војни пилот, а талентовани сликар из чије се пилотске кабине са каквог транзистора могао чути искључиво Луј Армстронг, није никако другачије ни могао да доживи и сећа се Паланке већ као романтичар који се крио иза представе челичног војника који је током Другог рата бранио небо ондашње Југославије. Свестраност своје личности преносио је и на платна где су доминирале асоцијативне представе, али и реално сликарство и веома квалитетни цртежи и скице које је Драгомир радио па скоро до самог краја свог живота. Враћао се у Паланку, тачније у наш Музеј, у два наврата – 2007. и 2008. године, када је на поклон оставио читаву колекцију својих слика (150 уметничких дела) и данас, преко својих потомака, када је овим мини-легатом заузео значајно место у богатом фундусу наше ликовне збирке.

Народни музеј

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/porodica-lazarevic-poklonila-kolekciju-vrednih-umetnickih-dela-narodnom-muzeju-u-palanci/