ПОСАО И ВИЗА У НЕМАЧКОЈ УЗ САМО ЈЕДАН УСЛОВ

Немачки савезни министар за рад Хубертус Хеил радницима из иностранства у одређеним браншама жели да олакша проналажење запослења у овој земљи.

Он се у интервјуу за “Франкфуртер Аллгемеине Соннтагсзеитунг” изјаснио за добијање привремене визе за оне који траже посао у секторима као што су неговатељи, где је евидентан мањак радне снаге.

Њима би, како је рекао, требало омогућити да у Немачкој могу да траже посао, међутим жели да искључи могућност примања социјалних накнада у овој земљи, преносе Независне новине.

“Могу претпоставити да би то могло да подразумевати да се његоватељима из иностранства омогући долазак на пола године у Немачку како би овде нашли посао”, рекао је Хеил и додао:

“Ако им то не успе, они се по истеку тог времена морају вратити у своје земље”.

Реч је о стварању “у што већој мери небирократских процеса” за потенцијалне нове запослене, каже он.

На инсистирање СПД-а, “велика коалиција” у Берлину намерава да покрене усвајање овог закона до краја године, чиме би се редефинисала имиграција квалификованих радника који су потребни немачкој привреди, те се тако отворила могућност и за оне који нису академски образовани. Тиме би се такође ограничиле и тзв. илегалне миграције.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је овај закон, на својој летњој конференцији за новинаре у петак, назвала “централним пројектом” владе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/posao-i-viza-u-nemackoj-uz-samo-jedan-uslov/