ПОСЕТА МАНАСТИРУ ТУМАНЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРКВЕ СВЕТА ПЕТКА

Црква Света Петка из Смедеревске Паланке je 4. октобра, када Црква прославља и празнује: светог апостола Кодрата (Оданије Воздвижења), организовала обилазак манастира Тумане.

У раним јутарњим часовима, у недељу 4. октобра, наши епархијани су стигли на Св. Литургију у манастир Тумане.

Манастир Тумане- је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве. Налази у Голубачкој долини на самој обали истоименог потока, 8 км удаљен од Голупца. О оснивању манастира до данас се у народу чува живо предање које се везује за прослављеног јунака Милоша Обилића. Уочи самог боја на Kосову, Милош је нехотице приликом лова ранио Св. Зосима, православног монаха пристиглог са далеког Синаја.

У знак поравнања, а у страху од Господа, тражећи опрост, над гробом Светитеља започео је градњу задужбине коју је након његове погибије на Kосову народ својим рукама и даровима завршио. Највећа светиња овог манастира јесу чудотворне мошти Св. Зосима за које се везују многа исцељења, због чега је манастир познат и под називом Ђердапски Острог.

Недалеко од манастира (око 800м) у густој буковој шуми, налази се Испосница Св. Зосима, аутентично сачувана из времена када је светитељ живео у њој. Састоји се од мале пећинске цркве и скромне монашке келије прислоњене уз стену. Једна је од неколико сачуваних у Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poseta-manastiru-tumane-u-organizaciji-crkve-sveta-petka/