ПОСЕТА ПАРТНЕРСКОЈ ШКОЛИ ЕРАСМУС + ПРОЈЕКТА „ТОКЕНИ ПРИЈАТЕЉСТВА“

Ученици и наставници наше школе су у оквиру програма Еразмус + боравили у Есенкоју, градићу који се простире уз саму обалу Мраморног мора у Турској. Ученици и наставници су имали активности у оквиру пројекта „Dare to be different – creative drama in education“. Овај пројекат обухвата стратешко пријатељство школа из Грчке, са Малте, из Турске и ОШ „Олга Милошевић“ ради увођења иновација у настави. Наша деца су боравила у домовима ученика из школе Esenkoy Adnan Kaptanio.

Наши наставници су имали заједничке часове са колегама из турске школе, те су деца присуствовала часу српског и турског језика, као и заједничком часу математике. На централном тргу у Есенкоју наша деца су извела представу „Токени пријатељства“ у оквиру традиционалне свечаности која се одржава 23.априла на Међународни дан деце и Национали дан независности.

Такође, два наша ученика су учествовала у представи на турском језику коју је припремио Рамазан Оздемир, наставник турског језика. Наши наставници и ученици су имали част да буду примљени код градоначелника Чинарџика, града недалеко од Јалове, затим код окружног директора за образовање, као и код председника општине, Мехмета Темела.

Једна од активности ове мобилности је и упознавање културе, традиције и знаменитости Турске. У вези с тим, наши ученици и наставници су били у прилици да виде Парк минијатура, где су уживали у умањеним верзијама турских знаменитости. Посетили су Аја Софију, Султан Ахмедову џамију, затим највећи тепих лала и уживали су у погледу са Босфорског моста, који спаја азијски и европски део Инстанбула. Наши наставници и наставници школе домаћина су у заједничкој радионици разменили драгоцена искуства у спровођењу виртуелних eTwinning пројеката.

Читаво ово учење и дружење је било проткано топлином, љубављу и предивним гостоприством које ће наши ученици и наставници дуго памтити у нади да ћемо у будућности бити у прилици да узвратимо посету.

ОШ „Олга Милошевић“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/poseta-partnerskoj-skoli-erasmus-projekta-tokeni-prijateljstva/