ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЧИЈИХ ИГРАЛИШТА СТУПИО НА СНАГУ

Пуна примена Правилника о безбедности дечијих игралишта, чији је циљ повећање степена безбедности малишана приликом игре на отвореном ступио је на снагу 23. новембра.

Захваљујући новом пропису Министарствa привреде, сва игралишта у Србији биће у обавези да се ускладе са европским стандардима, односно стандардима дефинисаним правилником.

Нова игралишта ће морати да се израђују у складу са новим правилимаа постојећа да им се прилагоде.

Правилником је предвиђено, између осталог, да подлога и справе буду направљене тако да се приликом евентуалног пада деце, могућност повреде сведе на минимум.

По први пут је тачно дефинисано и ко је одговоран. Одговорност за стављање у употребу безбедних игралишта је на власнику, а то су у највећем броју случајева локалне самоуправе.

Власник је такође дужан да финансира прилагођавање игралишта која су већ у функцији, а дефинисан је рок од три године да то учине. Игралишта која се у том периоду не буду довела у безбедно стање биће забрањена за коришћење.

Власници, односно осигуравајуће куће, уколико власници осигурају игралишта, сносиће трошкове поправке када дође до оштећења справа и других елемената у оквиру таквих простора за игру.

Правилник о безбедности дечијих игралишта ступио је на снагу 25. августа, али је одређен период од три месеца за усаглашавање. У периоду усаглашавања су именована тела која ће обављати контролу игралишта. Пуна примена је кренула данас.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pravilnik-o-bezbednosti-decijih-igralista-stupio-na-snagu/

1 comment

    • Palančanin on 01/12/2018 at 10:11

    A gde je makar i jedno ovakvo igralište u Palanci?!?!?! Zar nismo nedavno i pobedili na onom čuvenom internet glasanju za dobijanje dečijeg igrališta?!?!?!

    „Političari“ pred izbore eventualno zamene neku klupu i kantu za đubre u parkovima, a dečija igrališta ostaju neupotrebljiva gomila gvožđa. Samo pogledajte sprave za igru u parku kod OŠ HIM. To je sav domet njihove sposobnosti, a i volje i želje.

    Sa druge strane građani sami moraju da prave igrališta i sređuju parkove. Da nije tužno, bilo bi smešno.

Komentari su onemogućeni.