ПРЕДАВАЊЕ ДР. АНЕ МИЛОШЕВИЋ У СПОМЕН ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ „УСПОМЕНЕ ИЗ ПАРИЗА ХОДОЧАШЋА СРПСКИХ УМЕТНИКА“

Предавање др Ане Милошевић из Смедеревске Паланке „Успомене из Париза: ходочашћа српских уметника”, у оквиру изложбе „Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци”, одржано је у четвртак 18. јула у Спомен-збирци Павла Бељанског.

Др Ана Милошевић је говорила о стварању мањих српско-југословенских „колонија” на Монпарнасу и Малакофу у трећој и четвртој деценији 20. века те о српским уметницима који постају део интернационалне уметничке сцене – излажу, друже се, размењују искуства.

Француска престоница представљала је важно одредиште на путу развитка дипломатских каријера Павла Бељанског и Иве Андрића, као и место сусрета с уметницима који су долазили у Париз да се упознају са савременим тенденцијама у уметности, музејима и галеријама. Они који нису могли да приуште да студирају или живе у Паризу, долазили су на краће „интензивније” студијске боравке, који су имали карактер уметничког ходочашћа.

За релативно кратко време требало је видети сва чуда, обићи знаменитости, упити атмосферу, историју и културу француске престонице, а прикупљене утиске понети са собом кући на цртежима и сликама. Од многих лица Париза, ти уметници-ходочасници бирају она за која сматрају да најбоље репрезентују, како идентитет града, тако и њихов уметнички идентитет.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/predavanje-dr-ane-milosevic-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog-uspomene-iz-pariza-hodocasca-srpskih-umetnika/