ПРЕДАВАЊЕ О АЛКОХОЛИЗМУ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Примаријус др Петар Бојовић је одржао у Свечаној сали Паланачке гимназије предавање под називом Алкохолизам и млади. 

Тренд конзумације алкохола код младих стално је у порасту, а на то указују и многобројна истраживања како у свету тако и код нас. Према последњим истраживањима Европске комисије сваки пети становник Европске уније стар између 15. и 24. године редовно и прекомерно пије алкохол.

У Србији, према истраживању Института за заштиту здравља ,,Батут” око 50% младих повремено пије алкохолна пића, 20% се повремено опија, а њих 7% редовно пије. Истраживања Института ,,Батут” показују да се у просеку прво пијанство у Србији доживљава са 13,5 година, а најкасније у 20. години живота. Знаци зависности просечно се јављају око 21. године, док на лечење млади долазе између 25. и 27. године.

У нашим крајевима први контакт са алкохолом дешава се још у раној младости. Није реткост да родитељи деци од 7-8 година понуде пену од пива, мало црног вина ради ,,боље крвне слике” или гутљај-два ракије ,,јер се ваља” на славама и рођенданима.

Не прихвати ли дете конзумацију или изрази негодовање због непријатног мириса, укуса или ако не жели да пије, често му се одрасли смеју, или га чак критикују. Нажалост, родитељи нису свесни чињенице да се зависност од алкохола брже развија уколико је до првог контакта са алкохолом дошло раније.

Неретко се пијење алкохола подржава и касније у тинејџерком добу па се често на прво пијанство сина реагује речима ,,браво, сине, сад си постао човек.”Пијење младих се најчешће одвија по такмичарском типу, што значи да се такмиче ко може више да издржи да попије.  У последње време све је популарније комбиновање више врста алкохолних пића или комбиновање алкохола и других психоактивних супстанци.

Младе људе треба охрабривати и подржавати да упражњавају активности у којима ће бити више атрактивних и корисних садржаја који ће задовољити њихову знатижељу, интересе и развојне потребе, омогућивши им тако да сами доносе правилне одлуке и изборе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/predavanje-o-alkoholizmu-u-palanackoj-gimnaziji/