ПРЕДОСТРОЖНОСТ ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ

Држава је до сада исплатила више од 8,2 милиона динара сточарима чије су свиње убијене због афричке куге свиња. Од када је у августу потврђен вирус ове опаке болести у Србији, ветеринарска инспекција, како „Новости“ сазнају, еутаназирала је 619 грла свиња, док је зараза званично била потврђена код 20 грла. Остале су убијене због непосредне близине самог домаћинства или су биле заједно у обору са зараженим животињама.

Присуство ове заразне болести тада је званично потврђено у референтној лабораторији у Мадриду, и то у селима Велика Крсна, Рабровац и Кусадак. Последњи забележени случајеви били су у месту Српски Итебеј, Општина Житиште, где је убијено седам грла, од чега је зараза била пронађена код две животиње. Када је болест откривена, у првом моменту је убијено више од 200 свиња. Власници животиња одмах су добили новац за еутаназиране и угинуле животиње.

– Зараза је била потврђена у 18 газдинстава у Србији, али су животиње уништене у сваком домаћинству које је било у контакту са оним где је болест откривена – кажу нам у Министарству пољопривреде. – До сада је било заражено око 20 свиња и исплаћено 8.286.260 динара. Још у августу је донето решење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца, у полупречнику од три километра. А, средином септембра, када се болест појавила у Српском Итебеју, и Средњебанатски управни округ проглашен је зараженим подручјем од болести афричке куге свиња.

Наша земља одолевала је налету ове заразе више од две године. Још када је болест била потврђена у Румунији, Мађарској и Бугарској. Болест се преноси лако, није опасна по људе, али може да изазове огромну економску штету. Како не постоји вакцина, а ни лек, када се пронађе жариште, све свиње морају бити убијене. Чак и оне које се налазе у контактном домаћинсту. Због тога највећа опасност прети фармама, јер у случају појаве болести, све свиње морају бити убијене.

Стручњаци објашњвају да је и највећа заштита од болести управо на великим фармама и да су потенцијална жаришта управо мала домаћинства, где се, нажалост, не води много рачуна ни о исхрани животиња, али ни о хигијени и простору где се држе.

Црна Гора, БиХ и Северна Македонија забраниле су увоз свињског меса из Србије због појаве афричке куге. БиХ је нешто мало либерализовала ту забрану. С друге стране, наша земља је већ одавно спустила рампу за свињско месо и поједине свињске прерађевине које стижу из Мађарске, Бугарске и Румуније, управо из истих разлога. Забрана је на снази већ више од годину дана.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/predostroznost-zbog-svinjske-kuge/