ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ОБИШЛИ ПОДРУЧЈЕ СА СВИЊСКОМ КУГОМ

Резултати анализа референтне лабораторије из Мадрида потврдили су да се у Србији појавила афричка куга свиња у околини Младеновца, а надлежне службе су предузеле све превентивне мере за спречавање ширења тог вируса.

 У среду су заражени терен, у околини Младеновца, обилазили и представници Европске комисије и Светске организације за заштиту здравља животиња. Све очи упрте су у мала газдинства, јер су она и најизложенија овом опаком вирусу.

После две године, колико је Србија успешно одолевала снажном удару афричке куге свиња у свету и нашем региону, афричка куга свиња је потврђена на три тачке у три села у околини Младеновца. Донето је решење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца у полупречнику од три километра.

Вирус афричке куге свиња, за који не постоји вакцина као превентива, напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо купљено у регистрованим објектима који су под надзором ветеринарске инспекције.

Научни институт за ветеринарство из Београда утврдио је жариште у селу Рабровац, те су на основу тога пре 15 дана, када се појавила сумња, предузети сви даљи кораци и превентивне мере како не би дошло до ширења заразе.

Обављена је еутаназија свиња на местима где је потврђено присуство вируса, а држава је надокнадила штету власницима, што ће чинити и даље у случају евентуалног ширења заразе.

Забрањено је држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе, а припремљена су и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, као и обавештења на граничним прелазима. Сваки случај или сумњу на појаву вируса афричке куге свиња, треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору.

Напомињемо да је мера забране увоза свињског меса из Србије привременог карактера, а земље такву одлуку доносе аутоматски када постоји сумња или када је проглашено заражено подручје.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је потписао наредбу о увођењу принципа регионализације у Србији, што значи да само из подручја које је заражено нема трговине свињама и свињским месом, а сва остала подручја где нема вируса су слободна за трговину.

После мониторинга који ће трајати око 40 дана, Србија ће моћи несметано да извози на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/predstavnici-evropske-komisije-obisli-podrucje-sa-svinjskom-kugom/