ПРЕКРШАЈНИ СУД НОВЧАНО КАЗНИО 39 РОДИТЕЉА ЗБОГ ИЗОСТАНАКА ОСНОВАЦА ИЗ ШКОЛЕ

Изостанци са часова су хронична „бољка“ српског школства, а у протекле две и по године Прекршајни суд новчано је казнио 39 родитеља чија деца неоправдано нису ишла у основну школу. У истом периоду изречене су и 104 опомене, и то углавном у случајевима кад су се родитељи први пут нашли пред судијом због тога што су основци изостајали са часова.

Према речима Милана Мариновића, председника Прекршајног суда у Београду, од 2015. године до сада, у овом суду евидентиран је 361 предмет због изостанака из школе. Највише предмета било је у 2015. години – 224, у 2016. их је било 65, а до 7. октобра прошле године, када је донет нови закон о основама система васпитања и образовања, заведено је 59 тужби. Од усвајања нових законских одредаба, Прекршајном суду је стигло 13 пријава.

Према законским одредбама, родитељи су дужни да у року од 48 сати јаве наставнику због чега дете не долази у школу, а у року од осам дана да донесу и званично оправдање за изостајање детета са наставе. Ако те не учине, школа обавештава надлежне у општинској управи, затим секретаријат градске управе, који подноси захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља, односно старатеља.

Прописана казна за овај прекршај је од 5.000 до 100.000 динара. Ако не плате казну у року од 15 дана од правоснажности пресуде, новчана казна се може заменити друштвено корисним радом, казном затвора или блокадом рачуна до измирења.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prekrsajni-sud-novcano-kaznio-39-roditelja-zbog-izostanaka-osnovaca-iz-skole/

1 comment

    • Sss on 24/01/2018 at 08:47

    Ko će da kazni, takodje, masovne neredovne nedolaske profesora i nastavnika na časove? Deca više vremena provode na ulici nego u učionici jer profesori svaki čas imaju neke neodložne poslove i obaveze!

Komentari su onemogućeni.