ПРЕМА ДУГОРОЧНОЈ ПРОГНОЗИ ОЧЕКУЈЕ НАС БЛАГА ЗИМА

У наредних пет месеци, судећи према сезонској прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, температура се неће често спуштати испод нуле – у децембру се очекују мало више температуре од уобичајених, док ће јануар следеће године бити блажи и мало сувљи.

Новембар је мало топлији и просечно влажан, док ће децембар бити просечно хладан и влажан.

Средња минимална температура ваздуха у децембру имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 5,7степени.

Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 2 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 49 мм.

Према прогнози, очекује се блажи и мало сувљи јануар. Ипак, средња јануарска количина падавина биће у границама вишегодишњег просека.

Средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,8 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 4,6 степени.

Месечна сума падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 5 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 39 мм.

У фебруару је прогнозирана средња фебруарска температура и количина падавина у границама вишегодишњег просека.

Средња максимална температура ваздуха у фебруару биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,1 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 6,5 степени.

Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 5 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 28 мм.

И март ће бити блажи и мало сувљи, а средња максимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,6 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13,1 степен.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 5 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 36 мм.

Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,6 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19 степени.

Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 4 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 59 мм.

Извор РХМЗ

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prema-dugorocnoj-prognozi-ocekuje-nas-blaga-zima/