ПРИЈАВА ТАЛЕНТОВАНИХ ОСМАКА ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ПОЧИЊЕ ДАНАС

Осмаци који желе да упишу неку од средњих школа у којима се полаже пријемни испит, пријављују се од данас до 15. маја у школу коју желе да упишу. Реч је о ђацима који, осим завршног испита, полажу и пријемни, који ће се одржати од 2. до 4. јуна. Полагање пријемног испита предвиђено је за уметничке школе, специјализоване гиманзије, попут математичке и спортске.

Будући средњошколци полагаће завршни испит од 14. до 16. јуна, пише у конкурсу који је објављен на сајту Министарства просвете. Према календару, тест из српског, односно матерњег језика полагаће се 14. јуна, дан касније из математике, а 16. јуна је заказано решавање комбинованог теста. Конкурс ће бити у продаји тек после 20. јуна.

Привремени резултати биће објављени 18. јуна, а незадовољни ђаци моћи ће сутрадан да поднесу жалбе ако су незадовољни ранг-листом. Коначни резултати мале матуре биће познати 23. јуна. Макисмалан број бодова који ђаци могу освојити је 100, од којих је 70 на основу успеха из средње школе, а 30 са завршног испита.

Будући средњошколци ће листе жеља предвати у матичној основној школи 24. и 25. јуна. Ђаци могу највише да наведу 20 школа са шифрама образовних профила које желе да упишу. Препорука је да наведу свих 20 школа, јер пракса је показала да неки ученици наведу само по неколико образовних профила, па остану неуписани јер нису имали довољно бодова. Ученици ће 29. јуна моћи да провере да ли су тачно попунили листу жеља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prijava-talentovanih-osmaka-za-prijemne-ispite-pocinje-danas/