ПРОБЛЕМ ЖИТЕЉА БОСАНСКЕ УЛИЦЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ СМЕЋА ЗБОГ ПАРКИРАНИХ ВОЗИЛА

Врло често се дешава да због „више силе“ становници Босанске улице остану без услуге изношења смећа.

Случај се поновио у понедељак 15. маја ове године када поверилац за услугу изношења смећа није могао да спроведе услугу грађанима, за коју они имају обавезу плаћања сваки месец. Наиме, пред сумрак у понедељак приметио сам да је камион „ПВВ“ ушао у Улицу Жељка Тошића и започео вршење услуге, када сам се вратио из набавке видео сам, разочаран, да је смеће остало неизнешено у нашој улици.

Наиме, проблем настаје када камион „Смећарка“ овог предузећа не може да уђе у улицу због паркираних возила на почетку улице. Тада становницима Босанске остаје да чувају канте које заударају, пуне потенцијалне заразе, још седам дана. Питам, пре свих, грађане који ту паркирају своја возила да ли је нормално да због свог хира, немара или лоше намере, доводе себе и своје комшије у хигијенску, а уз то и здравствену опасност? Да ли је могуће да неко доводи намерно до случаја да надлежна служба не изврши свој посао?

Предузеће које се уговором обавезало да чисти град од смећа, уколико наиђе на препреку, од свега што учини јесте да изврши фотографисање проблема у циљу правдања пред својим надређенима. У разговору контакт особом „ПВВ“ речено ми је да они кад наиђу на такав проблем не обавештавају полицију. Кад наиђу на проблем још и лакше, мање посла за њих. А нама становницима Босанске улице, али и осталих улица где постоји сличан проблем, остаје да покушамо да опет разговарамо са немарним комшијама, који не желе да се понашају друштвено одговорно.  

Каква је последица и слика неизношења смећа – потенцијално опасна и недостојна човека? Потенцијална зараза поготово у летњим месецима. Грађани који тог дана не могу сво своје смеће да убаце у канту изнесу смеће у врећама коју пси и мачке, а понекад и људи, разносе по улици и околним двориштима. Врло често на улици видите искоришћене памперс пелене пуне фекалија, искоришћене женске улошке и тако даље. Гадна и ружна слика за коју је, пре свега одговорно грађанство, а после тога и повереник који чисти град и који мора да буде друштвено одгворан и да зове полицију кад не може да обави посао од јавног значаја за град и грађанство. Наиме у једном разговору са одговорнима у предузећу „ПВВ“ сам оставио свој контакт и дао своју визит карту и инсиситирао да ме контактирају када не могу да обаве свој посао и ја бих засигурно позвао полицију. То се овај пут није десило, нису ме контактирали.

Апелујем на све да се у памет узму када је овако нека егзистенцијална ствар у питању. Молим да свако ради свој посао: грађани да обезбеде проходност за екипу која врши услугу, а „ПВВ“ да контактира полицију, онда када је у немогућности да изврши своју услугу за коју редовно фактурише сваки месец, јер је полиција надлежна и овлашћена за регулисање саобраћаја и на путу и у насељу.

Контакт особа „ПВВ“ ме је обавестила да нису у могућности да изнесу смеће пре петка, а савесним грађанима остаје да ставимо рукавице на руке и сакупљамо смеће како би најмлађе и најстарије хигијенски заштитили.

Др Слађан Аџић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/problem-zitelja-bosanske-ulice-sa-iznosenjem-smeca-zbog-parkiranih-vozila/