ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ СТАЖА

Држава је одлучила да продужи рок за повезивање стажа запослених у предузећима у реструктурирању и стечају, и то током целе ове године. Мада је лане истицано да продужења рока за повезивање радног стажа, односно попуњавања „рупа” у стажу више неће бити, држава се одлучила да то учини и ове године јер је током прошле године одзив радника на које се одлука односила био изузетно мали.

Иако је неспорно да имају и по неколико година неуплаћених пензијских и инвалидских доприноса, велики део оних који су радили у предузећима у реструктурирању и онима која су отишла у стечај није искористио шансу за повезивање радног стажа због тога што не жели да иде у превремену пензију која доноси трајно умањење.

Продужење рока за повезивање стажа до краја ове године односи се на бивше запослене у субјектима приватизације и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом који су 13. августа 2014. године у пословном имену имали ознаку „у реструктурирању”, а стекли су услов за пензију али им послодавац није уплатио доприносе за цео период рада, као и на запослене у поменутим предузећима који у овој години испуњавају услове за пензију и којима по том основу престаје радни однос.

Позив се односи и на бивше запослене у стечајним дужницима над којима је стечај отворен 2015. године и лане, као и оне којима ће предузећа ове године отићи у стечај и у којима је за стечајног управника именована Агенција за лиценцирање стечајних управника.

Из буyета Србије обезбеђен је новац за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за запослене у предузећима којима се повезује стаж, и то на најнижу месечну основицу. Мада ће, дакле, доприноси бити плаћени на минималну зараду, и то је за запослене који годинама нису имали плаћене доприносе боље него да у пензију једног дана иду без тих година пензијског стажа јер ће им онда за толико бити умањена пензијска основица.

На почетку прошле године од 13.000 радника који су имали услов за пензију, тек 920 их је пристало на државно повезивање неплаћених година у радном стажу. Министарство привреде је управо због те чињенице предложило Влади Србији да продужи рок за повезивање стажа током прошле године, а разлог да се он продужи и у 2017. свакако је исти јер је и даље мало запослених који прихватају ту могућност. Дакако, да би радници могли да искористе да држава за њих уплати недостајуће године пензијског стажа морају да се одрекну судских процеса.

По новом закључку Владе Србије, који је достављен Фонду ПИО, различит је поступак за подношење захтева за раднике предузећа у реструктуиррању, а другачији за повезивање стажа бивим запосленима у фирмама над којима је стечајни посутпак отворен у последње две године или ће то бити учињено ове. Ближе информације могу се наћи на сајту Фонда ПИО.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/produzen-rok-za-povezivanje-staza/