ПРОФ. ДР. РАНЂЕЛ БОГДАНОВИЋ (1930-2020)

У 90 години је преминуо проф.др. Ранђел Богдановић, угледни професор и руководилац у фабрици Гоша, који је оставио неизбрисив траг на развој наше општине.

Ранђел Богдановић је рођен 1930 године у Раковдолу код Пирота. Дипломирао је машинском факултету у Београду, након чега се 1961 досељава у Паланку и запошља ва у Гоши. Почео је даради у Пројектном бироу. а радним задацима Био је управник Ваногоградње и руководилац Бироа за пројектовање шинских и друмских возила. Након тога због потребе посла прелази у Институт Гоша у коме наставља да ради на пословима развоја производа и технологије производње.

Упоредо са радним задацима оспособљавао се и докторирао 1984 године на тему „Прилог истраживању сендвић-конструкција у носећој структури шинских возила“. Радни век завршио је као професор на Машинском факултету у Нишу.

Више година је уређивао стручни часопис Гоша и сарађивао у другим стручним часописима, нарочито у публикацији „Железница“. У слободном времену је био ангажован као друштвено-политички радник, активиста у спортским организацијама и институцијама културе.

Објавио је запажену књигу мемоара „Завичај се воли и дела која се памте“. Носилац је више јавних признања, награда и одликован је Орденом рада са сребрним венцем и Орденом заслуга за народ са сребрним венцем.

Иза себе је оставио супругу два сина и четворо унучади.

Проф. Др Ранђел Богдановић биће сахрањен у уторак, 4. августа, на Старом гробљу у Смед. Паланци, у 12 часова

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prof-dr-randjel-bogdanovic-1930-2020/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Marko on 04/08/2020 at 20:02

  Ostade Palanka bez jos jednog velikana.Neka Vam je laka zemlja .Najiskrenije saučešće porodici Bogdanović

  • Neko iz mase on 03/08/2020 at 12:12

  Razvoj? Palanka i razvoj?

   • Jelena on 03/08/2020 at 16:32

   Na ovakvu vest,tako neprimeren komentar,sramota.Pokoj Vam dusi profesore.

   • Goran on 05/08/2020 at 14:36

   Sramota sta sve ima kod nas u drustvu! Neka ti je laka zemlja komsija!

Komentari su onemogućeni.