ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПАРАЛЕЛНА ИСТОРИЈА ТЕАТРА“ У ПАЛАНАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У уторак, 8. фебруара 2019. у 19:00 часова, у библиотеци „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци, одржаће се промоција књиге „Паралелна историја театра“ Милана Мађарева.

Од 18 часова гост библиотеке ће одржати краћу креативну радионицу, број учесника је ограничен,ко је заинтересован нека се што пре јави у билиотеку „Милутин Срећковић“

О аутору:

Милан Мађарев (1962) је театролог, драматург, педагог, водитељ психодраме, позоришни и радио редитељ и преводилац са словеначког језика. На одсеку за театрологију ФДУ у Београду је одбранио (1998) магистарску тему Креативна драма – процес стваралаштва у Шкозоришту, ментор др Милена Драгићевић Шешић, а 2008. је одбранио докторску дисертацију на тему Театар покрета Јожефа Нађа, ментор др Александра Јовићевић. Предаје сценску уметност на Високим школама струковних студија за образовање васпитача у Кикинди и Суботици.

Режирао је 15 представа по текстовима Миодрага Радисављевића, Слободана В. Јовановића, Јежија Анџејевског, Хенрика Ибсена, Александра С. Пушкина, Марине Миливојевић, Паваа Маринковића и Едварда Олбија. Такође, Мађарев сарађује као редитељ и драматург са Редакцијом Драмског програма Радио Београда. Милан Мађарев је био драматург на пет представа словеначког редитеља Томија Јанежича: Но ацтинг, плеасе у Словенском младинском гледалишчу у Љубљани (и сарадник на глумачком процесу), Наход Симеон Милене Марковић у Српском народном позоришту у Новом Саду, Краљ Лир Виљема Шекспира; Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића и Шума блиста Милене Марковић у Атељеу 212. Милан Мађарев као педагог истражује сценску присутност, енергију и предуслове за развијање спонтаности и креативности плесача, глумаца и неглумаца. Радио је у Словенији, Србији, Босни и Херцеговини и Јужној Кореји.

Члан је централног тима међународног истраживачког програма Потенцијали глуме који је покренут у Љубљани 2005. године. Мађарев је писао о позоришту за Други програм Радио Београда, Трећи програм Радио Београда, РТС ТВ Београд, Данас, Глас јавности, Лудус, Wеб сајт Б92, и за часописе „Орцхестру“, „Позориште“, „Сцена“ (Нови Сад), „Маска“ (Љубљана), „Вечер“ (Марибор), „Театарски гласник“ (Скопље) итд.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/promocija-knjige-paralelna-istorija-teatra-u-palanackoj-biblioteci/