ПРОСЕЧАН ИЗНОС МИТА У СРБИЈИ 74 ЕВРА

Просечан износ мита који су грађани Србије давали током прошле године износио је 74 евра, а као професије најподложније коруптивним радњама Срби виде лекаре и полицајце, док су одмах иза њих службеници државне администрације и цариници, наводи се у истраживању које је урађено у склупу пројекта „Превенција и борба против корупције“, који финансира ЕУ.

Истраживање које је спроведено прошле године показало је да су за 71 одсто грађана политичке партије и даље корумпиране, док 63 одсто њих има такав став о запосленима у институцијама правосуђа, преноси Политика.

Грађани генерално осуђују корупцију у здравству и чак 70 одсто се слаже са тврдњом да су мито и корупција рак-рана нашег здравства. Готово две трећине грађана – 63 одсто, сматра да пиће, кафа или бомбоњера који се дају лекарима или медицинским сестрама нису мито, наводи се у истраживању.

Најкорумпиранији међу радницима у здравству су, према мишљењу испитаника, лекари, док су на другом месту радници РФЗО, додаје се у истраживању.

Када је реч о образовању, сваки трећи испитаник сматра да су професори на факултетима и у вишим школама корумпирани, док 29 процената анкетираних верује да међу запосленима у Министарству образовања има прилично или веома много корупције, што, представља напредак у односу на истраживање које је спроведено 2015. године.

Број грађана који су индиректно имали искуство с корупцијом повећао се са 20 одсто, колико их је то изјавило у анкети 2015, на 25 процената у последњем истраживању у склупу пројекта „Превенција и борба против корупције“.

Када је реч о директном искуству са корупцијом, тај проценат се са осам одсто из 2015, повећао на 11 процената у истраживању од 2018.

Танјуг

Фото: архива Плаанка данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prosecan-iznos-mita-u-srbiji-74-evra/