ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ЗАБЕЛЕЖЕНО НАЈМАЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА ОД 1997. ГОДИНЕ

Прошле године је у Србији забележено најмање саобраћајних несрећа, погинулих и повређених, рачунајући од 1997. године, од када се води статистика о саобраћаним незгодама.

То је саопштено данас на конференцији за новинаре Агенције за безбедност саобраћаја, а директорка је агенције Јасмина Милошевић прецизирала да је прошле године у саобраћајним незгодама погинуло 534, а повређено око 20.500 лица што је у односу на 2018. годину 2,6 одсто мање погинулих и два одсто мање повређених.

Милошевић је истакла да је први пут, од 1997. године, број настрадалих младих особа у саобраћају мањи од 100 и навела да је прошле године погинуло 98 младих узраста између 15 и 30 година, те додала да је та категорија становништва највише страдала у аутомобилу и као возачи мотоцикала.

„Млади су веома захтевна категорија учесника у саобраћају, рањива, али са друге стране ту њихову рањивост чини њихова младост и жеља за доказивањем уз коју често иде прекорачење брзине и вожња под дејством алкохола тако да све оно што смо до сада радили са младима, наставићемо и убудуће“, навела је Милошевић на конференцији у Палати Србија.

Она сматра да су ови подаци показатељ да је Агенција за безбедност саобраћаја својим активностима успела да допре до свести младих у промени њихових ставова када је у питању безбедно понашање у саобраћају.

Када је реч најмлађима, навела је да је 2019. погинуло десеторо деце од чега су седам погинули као путници у аутомобилу, два као бициклисти и један као пешак.

Ти подаци говоре да деца и даље највише страдају када су у својству путника што, додала је, значи да најчешће страдају грешком одраслих, односно да родитељи и даље не користе у довољној мери све сигурносне системе који су им на располагању када су њихова деца у питању.

Милошевић је навела да Агенција за безбедност саобраћаја током читаве године спроводи низ активности у превенцији усмерене ка свим категоријама учесника у саобраћају и истакла да последњих неколико година имају изузетну сарадњу са Министарством унутрашњих послова.

Појаснила је да се у исто време обраћају истој категорији учесника у саобраћају, МУП репресијом, а Агенција превенцијом и додала да се том комбинацијом репресивних и превентивних радњи остварују добри резултати.

„Никада не можемо бити задовољни колико год да су нам добри резултати јер су у питању људски животи, али ћемо дати све од себе да сведемо на најмању могућу меру број погинулих тако да ћемо се једнако посветити свим категоријама учесника у саобраћају“, навела је Милошевић.

Као и претходних гоидбна, додала је, најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола, пут и пропусти пешака.

Навела је да се и даље највише саобраћајних незгода догађаја када је коловоз сув и додала да се највише пет одсто несрећа догоде када је на коловозу снег, а око два одсто када су лед или поледица.

„То, са једне стране, можемо тумачити да грађани вероватно избегавају вожњу када су лоши временски услови, а са друге стране они који управљају неким возилом су услед таквих временских услова далеко обазривији“, додала је Милошевић.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prosle-godine-zabelezeno-najmanje-saobracajnih-nesreca-od-1997-godine/