ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ ЋЕ МОРАТИ СА 65 ГОДИНА У ПЕНЗИЈУ

Запослени у просвети мораће са 65 година живота да иду у пензију, последњу реч у именовању директора школе даваће министар просвете, а уводи се јединствени образовни број ученика, само су неке од новина Закона о основама система образовања и васпитања.

Закон је у Скупштини Србије посланицима представио министар просвете Младен Шарчевић који је рекао да су нова законска решења темељ квалитетном образовању, да се образовање усклади са развојем друштва.

Законом је предвиђено повећање одговорности, ефикасности, али и економичности свих који учествују у образовном систему.

Министар је рекао да се законом проширује аутономија наставника, васпитача, стручних сарадника уз дефинисање одговорности, као и да је предвиђено веће укључивање родитеља у рад школе, али да су предвиђене и васпитно-диспциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Он је подсетио да је реч о системском закону који је дефинисао кључне компентенције за целоживотно учење, као и вредновање рада запослених у просвети.

 Предвиђено је и увођење поступности приликом одузимања лиценце наставницима, као и високе компентенције у избору директора, чије именовање ће на крају министар да верификује.

– До сада је то било да само министар потпише избор директора. Дефинисано је и разрешење директора, а предвиђено је малим процентом да обавља посао у настави – нагласио је министар.

Шарчевић је додао да у високом образовању можда има смисла да се продужава радни век наставника, али да у основним и средњим школама то нема смисла те ће наставници морати са 65 година да иду у пензију. У просветном систему је данас таквих око 900 наставника, подсетио је он. Закон је синоћ усвојила Скупштина Србије.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prosvetni-radnici-ce-morati-sa-65-godina-u-penziju/