ПРОТЕСТИ РАДНИКА НИСУ РЕШЕЊЕ, РЕШЕЊЕ ЈЕ У ПРЕГОВОРИМА

Министарство привреде веома је изненађено најавом протеста радника „Гоше“, приватне компаније у власништву Лиснарт холдинг лимитеда, испред зграде Владе Србије, будући да су пре непуних месец дана представници синдиката јавно поручивали да им је држава, која и нема власничког удела у тој фирми са седиштем на Кипру, дала изузетно коректну понуду.

„Држава је урадила све што је могла. Након договора са министром привреде Гораном Кнежевићем можемо да прекинемо штрајк, али та одлука зависи и од тога колико ће генерални директор понудити да се плати новца радницима. Понуда испред Владе Србије изузетно је коректна за нас раднике“, рекао је председник Штрајкачког одбора „Гоше“ Милан Вујичић после састанка са министром Кнежевићем и директором „Гоше“ Милутином Шћепановићем крајем јула.

Министарство привреде у потпуности разуме тежак положај радника „Гоше“, као и зашто су штрајковали скоро пет месеци, будући да их је претходни власник „ЖОС Трнава из Словачке“ ојадио за око 20 плата, годинама им није уплаћивао доприносе, па немају ни повезан радни стаж.

Међутим, нејасно је зашто битно мењају поруку коју су недвосмислено послали пре само месец дана, поново траже помоћ државе и најављују протесте.

Иако је „Гоша“ у потпуности приватна компанија, држава је учинила све, у скаду са законом, како би помогла радницима. Обезбеђена им је једнократна новчана помоћ од 60.000 динара по запосленом, а здравствене књижице су оверене до 30. септембра 2017. године захваљујући уплати од 6,5 милиона динара Републичком фонду за здравствено осигурање из буџета Републике Србије.

Обезбеђена је и подршка око репрограмирања дуга за уплату пореза, доприноса и повезивање стажа – а дугови према држави износе више од 500.000.000 динара, како би радници и даље могли да рачунају на здравствено осигурање и повезивање стажа. Такође, држава је обезбедила „Гоши“ могућност да настави производњу кроз послове са „Хестилом“ и „Југоимпорт СДПР-ом“.

Понуђена су и нова запослења за раднике „Гоше“, али се на оглас предузећа „Милан Благојевић – наменска“ из Лучана у којем су тражили 83 радника из „Гоше“ није јавио – нико.

Министар привреде Горан Кнежевић поручио је да протести нису решење, и још једном позвао власника те фабрике да седну за сто, како би заједнички дошли до најбољег решења за раднике „Гоше“, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/protesti-radnika-nisu-resenje-resenje-je-u-pregovorima/

1 comment

  1. Министар Кнежевић ДС/СНС неразуме раднике „Гоше“ (А.Д. Јасенице), као ни „сиротиња“ Ружић. Па нису они у Тунгузији Они су у Србији! ко да их штити ММФ и Нато дерикоже и убице. Србија је обавезна да штити своје грађане србе и све друге који живе у Србији на било којој тачки света.Немогу Влада и „министри“да више брину о мигрантима (кде вероватно има терориста ) да издваја више новца него за своје људе-становнике. О чему прича Кнежевић, Ружић да нису надлежни. Нека се сете како је било ружно гледати како спроводе Слободана Милошевића о кога смо се вероватно огрешили(ко у турке), а више је бринуо о радницима од њих !!!!!!!!!!!

Komentari su onemogućeni.