ПРВА ПРОБА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ ОД 27. ДО 30. ОКТОБРА

Прво полагање државне матуре спровешће се од 27. до 30. октобра, а прилику да испробају и виде како ће изгледати „велика“ матура имаће ученици трећих разреда из 101 средње школе. Пилотирање се спроводи уз подршку Пројекта државне матуре, спровешће се у 50 гимназија, 44 средњих стручних школа и три средње уметничке школе, а пилотираће се завршни испит и све три врсте матуре – општа, стручна и уметничка.

Циљ пилотирање је да се провери квалитет испитних задатака и део процедура које се спроводе у школама у току спровођења матуре, као и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти и недостаци и да се ученици навикну на тестирање тог типа.

Министар просвете Младен Шарчевић навео је, на конференцији за медије на којој је представљено пилотирање, да се већ годину и по дана ради на пројекту који је платила ЕУ и истакао да без обзира што вирус корона отежава цео поступак, успели су да одрже континуитет.

„Оно што је важно јесте да уз све ове невоље још увек имамо довољно времена да под свим мерама опрезности и посебном организацијом тих дана матуре то и организујемо. Тиме не губимо дах, чекамо пролеће, можда и вакцину и боље услове да урадимо други пуни пилот да би генерација која је сада трећа година добила што више симулација“, казао је Шарчевић.

Како је навео, ту генерацију чека полагање праве матуре на крају школске 2021/2022. године, а до сада је и раније пробано да се „погура“ велика матура, међутим, одложено је како на тај начин не би полагала и она деца која нису обухваћена реформским програмом гимназија, односно која су учила по старом програму.

Подсетио је да је законом већ решено да трогодишње школовање није крај школовања, већ онај ко жели да иде даље има и могућности за то и то тако што ће полагати стручну матуру.

„Нико није ускраћен тиме што није положио ову матуру коју зовемо државна или општа. Мало је интересовање за уметничку матуру, а ми мислимо да појачамо уметничке компоненте и кроз све друге нивое образовања“, навео је министар.

Како је казао, урађена је редукција образовних стандарда у средњим и стручним школама, што остаје да се уради у основним и средњим школама.

Истиче да ученици што више имају проба и тренинга почеће и да схватају да концепт новог модела учења није гомилање чињеница и поновно учење пред испит, већ препознавање садржаја који су радили кроз пројекте које могу да искажу кроз примену стечених знања.

„Матура је једна основа, вододелница, важна полуга која помера српско образовање ка квалитету. Оно постаје егзактно, јавно, не може се ништа прегласати. Биће готов и Јединствени информациони систем тако да неће моћи да буде никаквих лоших ситуација и мислим да деца морају да схвате да је јурњава оцена завршена и да почну да јуре знање“, навео је Шарчевић.

Према његовим речима, сами факултети треба да се радују јер су се до сада жалили како им долазе слаби кандидати и додао да сада имају прилику да учествују, што ће омогућити да се провери и квалитет високог образовања.

„Факултети учествују, професори са факултета бирају тежину задатака, сваки предмет ће имати два нивоа тежине, стандардни и високи ниво тако да од кандидата зависи који ниво изаберу и где ће бити примљен“, навео је.

Истиче и да ће ученици бити боље информисани шта морају да бирају да би уписали одређене факултете, као и да је нова погодност та што могу да се пријаве на неограничени број факултета.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабици казао је да увођење велике матуре има три важна елемента, од којих се први тиче подизања квалитета образовања, други подизања стандарда образованог система који ће пружити једнаке критеријуме за полагање испита, док се трећи тиче подизања кредибилности, односно веће транспаренстности.

Пројекат државне матуре је ЕУ финансирала са четири милиона евра, казао је Фабрици и додао да је то само део већег пакета од 35 милиона бесповратне помоћи које је Унија дала за пројекте из области образовања који се тренутно спроводе.

Подсетио је да је тај новац део суме од 100 милиона евра колико је ЕУ дала Србији од 2003. године за унапређење система образовања.

„ЕУ и Србија раде заједно у овој области скоро две деценије. Образовање представља животну инвестицију и зато је неопходно да стално улажемо у њега“, казао је Фабрици и додао да образовање може да промени комплетну ситуацију, односно да квалитетно образовање јача цело друштво.

Друго пилотирање матуре планирано је за мај следеће године и требало би у потпуности да личи на праву матуру јер ће се тада осим задатака, проверавати и све процедуре у спровођењу државне матуре.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/prva-proba-drzavne-mature-od-27-do-30-oktobra/