ПУТОПИС НАТАША МИЉЕВИЋ: СТОПИЋА ПЕЋИНА

Понекад заронимо и у унутрашњост наше лепе земље – ону у самој утроби, у којој су воде још чисте, стене кристалне, а лепота, као и на површини, небеска. Стопица пећина на Златибору заиста је једна од најлепших на свету. С правом.  Само се добро обуците, тј слојевито.

Текст и фото Наташа Миљевић

Стопића пећина је речна пећина, јер кроз њу протиче Трнавски поток. Пећина има импресивни улазни отвор 35 метара широк и 18 метара висок. Стопића пећина је, без свог најмлађег система, дугачка 1.691,5 метара, површине је око 7.911,5 m² и има запремину од преко 120.000 m³. Улаз у пећину се налази на 711,18 метара надморске висине.

Пећину чини пет целина: Светла дворана, Тамна дворана, Велика сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал. Иако није нарочито богата пећинским украсима има веома занимљиве бигрене каде, које се својом величином и дубином (неке и до седам метара) издвајају од других у Србији.

Стопића пећина је једна од најзнаменитијих пећина у Србији. Налази се око 250 km од Београда, 30 km од Ужица и 19 km од регионалног пута Ужице–Јадранско море, на подручју Златибора.

Википедиа

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/putopis-natasa-miljevic-stopica-pecina/