РАДНИЦИ ГОШЕ ФШВ МЕЂУ ПЕТ НАЈДРАСТИЧНИЈИХ СЛУЧАЈЕВА КРШЕЊА РАДНИЧКИХ ПРАВА У ЕВРОПИ

На Светски дан достојанственог рада, 7. октобар Међународна конфедерација синдиката, која заступа 181 милион радника широм света, указује да један одсто најбогатијих поседује више богатства него остатак планете, док 80 одсто људи прима минималне зараде у својим државама од којих не може достојанствено да живи. У овој години, када се обележава десетогодишњица тог међународног дана, достојанствен рад мора бити у центру пажње свих, посебно владиних акција усмерених на обнову економског раста и нову глобалну економију која ставља људе на прво место.

Тој светској акцији, која подразумева борбу за минималне плате које осигуравају достојанствен стандард живота и повећање плата за све раднике, придружује се и Савез самосталних синдиката Србије, са захтевом да се и српском раднику омогући да живи од свог рада.Европска конфедерација синдиката и појединачно синдикати 39 европских земаља поводом Светског дана достојанственог рада 7. октобра указаће грађанима Европе на вишегодишњу агонију запослених у “Гоши“ из Смедеревске Паланке, саопштио је Савез самосталних синдиката Србије .

Они подсећају да су радници фабрике били у шестомесечном штрајку јер им страни послодавац није исплатио више од двадесет зарада, нити уплаћивао порезе и доприносе.

„Захваљујући Савезу самосталних синдиката Србије, који је ЕKС, међународну организацију са 45 милиона чланова, редовно обавештавамо о проблемима у тој српској фабрици шинских возила, европска синдикална јавност се, и поред бројних проблема са којима се суочавају чланице Европске уније и сама Унија, заинтересовала за тај случај. Тако се српска фабрика нашла међу пет драстичних случајева кршења радничких права у Европи (Удружење банака Словачке, МцДоналд’с, Нестле и Самсунг), које је ЕKС осудио због неисплаћивања зарада, ниских плата, непоштовања колективних уговора и одсуства колективног преговарања са синдикатима“, наводи се у саопштењу.

Сви европски синдикати, на својим порталима и својим члановима, твитоваће поруку о ситуацији у „Гоши“, коју је од словачке фирме „Жос Трнава“ купила кипарска фирма „Лиснарт Холдингс“. То је, на свом сајту, већ учинила ЕKС.

Извор ДАНАС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/radnici-gose-fsv-medju-pet-najdrasticnijih-slucajeva-krsenja-radnickih-prava-u-evropi/