РАДНИЦИ И РУКОВОДСТВО ГОШЕ ФШВ СА МИНИСТРОМ КНЕЖЕВИЋЕМ

Министар привреде Горан Кнежевић верује да ће Фабрика шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке за неки дан почети да ради у одређеним сегментима, али и да су преговори са Гошом „мачка у џаку” све док се не појави власник – Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.

Кнежевић је, након данашњег састанка са радницима и руководством Гоше у Министарству привреде, рекао за Б92 да је приватизација Гоше спроведена под сумњивим околностима и да се неко ту очигледно материјално оскористио и изразио уверење да ће „надлежни органи имати посла у Гоши”.

„Статус Гоше је познат. Приватизација је извршена под сумњивим околностима, верујем и да ће надлежни органи имати посла ту. Ми покушавамо као држава да неке послове Гоши завршимо, са Железаром, Железницом, али то су све краткорочне мере. Не можемо да се мешамо у одлуке власника, то су приватне одлуке. Шта ако се он не сложи”, каже Кнежевић.

Он је нагласио да су држави руке прилично везане пошто је Гоша сада потпуно приватна фирма, за разлику од Фијата где држава има 33 одсто власничког удела и слично.

Министар је поручио да је држава, ипак, спремна да помогне Гоши како би се и тај део привреде развијао, али да неће бити помака док се не појави власник, с обзиром да директор Гоше Милутин Шћепановић нема овлашћења за доношење одлука.

„Није до нас да ми поведемо Гошу у стечај, али најискреније мислим да је стечај једини лек за Гошу. Наша идеја је да радници почну да раде, и да ће онда можда бити другачија перспектива и са власником, ако једног дана дође”, навео је министар привреде.

Кнежевић је додао да ће, ипак, држава донети стратешку одлуку по питању Гоше, али да мора да види шта мисли власник.

Министар привреде каже да још немају ничији захтев да је неко посебно оштећен у случају приватизације Гоше.

Гошу је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је „Лиснарт холдингс лимитид” са Кипра.

Кнежевић је рекао да држава жели да и тај део привреде унапреди, подсетивши да је у сектору малих и средњих предузећа прошле године запослено 30.000 људи.

„Свакога дана у сваком погледу све више напредујемо – у сваком погледу смо направили неки искорак”, рекао је Кнежевић парафразирајући реченицу из филма „Сећаш ли се Доли Бели.

Он је навео и да је сада незапосленост испод 11 одсто, док је раније била 26 одсто. (Танјуг)

Без помака после састанка представника „Гоше” са министром Кнежевићем

Председник Штрајкачког одбора радника фабрике шинских возила „Гоша” из Смедеревске Паланке, Милан Вујичић изјавио је данас после састанка са министром привреде Гораном Кнежевићем да није дошло до конкретног помака и да се штрајк наставља. Он је рекао да је за помак потребно да за преговарачки сто дође и власник „Гоше”, односно компаније „Лиснарт” са Кипра.

Вујичић је казао да ће сутра на састанак у Министарству привреде поново доћи делегација руководства фабрике, како би директор Милутин Шћепановић донео уговоре које је „Гоша” потписала са неким фирмама да би се видело шта може да се уради да фабрика настави да послује и да радницима буду исплаћене заостале зараде.

„Министарство привреде хоће да нам помогне да се поново разговара о продаји наших вагона кинеском ‚Хестилуʼ који је власник смедеревске железаре”, рекао је Вујичић.

Састанку представника радника „Гоше” са министром привреде присуствовали су и генерални и технички директори фабрике.

„Директор фабрике нема ингеренције да одлучује о финансијама, већ само да преговара са радницима”, рекао је Вујичић одговарајући на питање зашто је потребна „трећа страна” у преговорима, односно компанија „Лиснарт”.

Он је додао да су радници „Гоше” заинтересовани да почну да раде али да је за то услов да им послодавац исплати заостале зараде.

„Ако ‚Гошаʼ буде угашена Смедеревска Паланка је мртав град”, рекао је Вујичић.

Најавио је да ће сутра представници Агенције за мирно решавање радних спорова бити у „Гоши” како би се договорили са директором фабрике о моделима исплате зарада.

„То што они потпишу биће извршна пресуда”, казао је Вујичић и додао да је директор фабрике обећао да ће после обуставе штрајка и наставка производње радницима бити исплаћено по 50 или 60 хиљада динара.

Радници „Гоше” су у штрајку од марта ове године, јер потражују више од 20 плата, а недавно су протестовали испред Владе Србије. (Бета)

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/radnici-i-rukovodstvo-gose-fsv-sa-ministrom-knezevicem/