РАДНИКЕ НАЈВИШЕ МУЧЕ МАЛЕ ПЛАТЕ, НЕПЛАЋЕНИ ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД, МОБИНГ…

Сајт „Огледало фирме”, као и претходних година, спровео је анонимну анкету у српским компанијама – њих више од 7.000 – о положају радника током прошле године.

Радници су, по резултатима истраживања, указали на лош или нестручан менаyмент, и то је, по оцени Огледала фирме”, „најпопуларнија” замерка. То важи за много компанија у Србији и једном речју је убедљиво најтипичнија жалба запослених.

Генерално изгледа да ће власници компаније пре запослити лојалан кадар него стручан. Пре ће запослити своје рођаке или блиске пријатеље или неког ко је дуго био лојалан компанији него некога ко је стручан. Такође, последица тога, или, једноставно, стање у држави, јесте да много људи у менаyменту не познаје шта значи право управљање компанијом. Компаније, рецимо, немају добре системе награђивања, не мењају менаyмент чак ни кад је лош, оцењују у „Огледалу фирме”.

Истраживање о прошлој години показало је да се радници жале и да су лоше плаћени. Једноставно, кад неко мора да се бори да издржава породицу и слично, он не види могућност да тражи већу плату, и то му, оцењују сарадници сајта, представља главну преокупацију. На трећем месту радничких примедби и жалби су угњетавање и мобинг.

Што се тиче локација где има највише жалби рдника, генерално нема правила. Располажемо с много података широм Србије и практично све информације зависе од компанија и њихових локација. Нема неког правила. Већ давно је познато, а подаци само потврђују, да постоје два јака економска центра у Србији – Београд и Нови Сад. Све остало је доста иза. Такође, тренд показује напредак стања у та два велика града, претежно јака ИТ индустрија и повезане индустрије, док је тренд код осталих градова у благом опадању, наводе у „Огледалу фирме”.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/radnike-najvise-muce-male-plate-neplaceni-prekovremeni-rad-mobing/

1 comment

    • Komedija on 05/03/2018 at 22:21

    I, sta rade inspektori rada povodom tlacenja srpskog radnika? Gde je ono Dacicevo iz kampanje „Nece srpski radnik biti potlacen“?

Komentari su onemogućeni.