РЕГИСТАРСКЕ ТАБЛИЦЕ УБУДУЋЕ БЕЗ СЛОВА Č, Ć, Š, Ž, Y, W

Последњим изменама и допунама Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, избацују се ова слова са дијакритичким знацима која су посебно нервирала возаче и задавала им проблеме, посебно при плаћању паркирања.

– Одредбе члана 5, 7, 8 ,9 и 10 Правилника о изменама и допунама правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, којима је прописано да регистарске таблице у словном делу регистарске ознаке садрже сва слова латиничног писма српског језика осим слова Č, Ć, Š, Ž, Y i W и латиничних слова Y и W односи се на регистарске таблице које се издају за путничка возила, тешке четвороцикле, тролејбусе, аутобусе, теретна возила, прикључна возила, мотокултиваторе, тракторе и радне машине, као и прикључна возила за трактор – наводе из МУП-а и напомињу да се ова одлука о словном делу не односи на ознаке регистарских подручја, односно града у коме је регистровано возило.Kако додају, наведена измена значи да ће се убудуће за наведене врсте возила израђивати и издавати регистарске таблице које у регистарској ознаци не садрже наведена слова.

– Регистарске таблице које су издате до дана ступања на снагу Правилника, а чија регистарска ознака садржи слова латиничног писма српског језика Č, Ć, Š, Ž, Y i W, или латинична слова Y и W, важиће до истека рока за замену таблица утврђеног прописом по коме су издате – објашњавају из МУП-а.

Интересантно је да из новог правилника, објављеном у Службеном гласнику 21. јула 2017. године, није изузето X, које ће се и даље налазити на новим таблицама.

Измењен је и чан 29, где се уместо речи седам налази девет, те се право коришћења изабраних знакова на регистраским таблицама од дана издавања продужило за две године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/registarske-tablice-ubuduce-bez-slova-c-c-s-z-y-w/