РЕГИСТРУЈТЕ БИЗНИС БРЗО И ЈЕФТИНО НА САЈТУ АПР-а

ВЛАДА Србије позива све будуће предузетнике да региструју своју делатност у Агенцији за привредне регистре (АПР) електронским путем, јер је то најбржа и најјефтинија процедура оснивања привредних субјеката. Од почетка 2018. године предузетници могу да се региструју у АПР без доласка на шалтер, путем интернета.

Електронска регистрација предузетника јефтинија је (1.000 динара) од оне у папирном облику (1.500 динара) и обухвата два корака: електронску пријаву и електронско решење о регистрацији.

На сајту АПР постоји посебан одељак еРегистрација оснивање предузетника (у одељку Предузетник и одељку еУслуге) где су постављена сва неопходна објашњења, корисничка и видео упутства.

Електронска пријава се попуњава у апликацији преко портала АПР-а и потписује се квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве. Такође, омогућено је електронско плаћање комерцијалним платним картицама.

Електронско решење о регистрацији новог предузетника АПР доставља на имејл регистрованог предузетника или овлашћеног подносиоца е-пријаве.

Влада Србије подсећа да је електронски сертификат, који је потребан ради подношења е-регистрационе пријаве оснивања, неопходан и за даљи рад предузетника, попут подношења пореске пријаве, које се по закону обавља искључиво електронским путем преко портала Пореске управе.

Истичемо и да привредни субјекти приликом отварања рачуна нису дужни да банкама достављају решења о регистрацији у папирној форми, оверено печатом регистратора, јер постојећи прописи омогућавају да се потребна документација доставља у електронској форми, а и банка може непосредно да оствари увид у Регистар привредних субјеката које води АПР на својој интернет страници.

Увођење еРегистације за предузетнике додатни је корак на путу дигиталне трансформацији Србије, као стратешком приоритету Владе, јер дигитализација доноси бржи привредни и друштвени развој, осигурава добро управљање и транспарентност у раду државних органа и служби.

Увођење електронске регистрације доприноси и даљем напретку Србије на „Доинг Бусинесс“ и осталим листама конкурентности, у складу са циљевима из Плана приоритетних активности за смањење административних терета у Републици Србији 2016–2018. („Стоп бирократији”) на чијем спровођењу ради Кабинет председника Владе у сарадњи са надлежним органима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/registrujte-biznis-brzo-i-jeftino-na-sajtu-apr-a/