РХМЗ: ЈЕСЕН ЋЕ БИТИ ТОПЛА КАО ЛЕТО

Јесен у Србији ће по свој прилици бити топла, са великим бројем готово летњих дана и средњом максималном температуром до 20 степени Целзијуса, прогноза је сектора за климатске и биометеоролошке прогнозе у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Њихова предвиђања су да током јесени можемо очекивати од 19 до 26 летњих дана, а у брдско-планинским пределима до шест летњих дана.

„Средња максимална температура ваздуха у току јесени се очекује у интервалу од 17 до 20 степени у нижим пределима а на планинама од 10 до 15 степени. Очекивана средња минимална температура је од 6 до 10 степени, а у планинским пределима од 2 до 6 степени“, каже Ана Савовић, руководилац групе за климатске и биометеоролошке прогнозе у РХМЗ-у. 

Када су у питању хладни дани, током јесени може се очекивати од четири до 14 дана са мразом, а на планинама од 14 до 27 дана, наводи „Блиц“.

За јесен се очекује да ће пасти просечна количина падавина. Током новембра се очекује да ће бити више падавина у односу на просек у већем делу Србије. 

Могући број кишних дана је од 27 до 34, а на планинама од 36 до 40 дана.

А ево и дугорочније прогнозе и какво нас време очекује све до јануара.

Септембар ће бити топлији и мало сувљи. Ипак, септембарска количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад просека, за око 1,2 степена.

У Паланци и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 25,2 степена Целзијуса. Месечна сума падавина биће просечна.

Просечно топао и влажан октобар, а очекује се михољско лето. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад просека и то за око 0,6 степени. 

У Паланци и широј околини средња максимална температура током октобра биће око 19 степени Целзијуса. Очекује се и мања количина падавина од просека.

Новембарска количина падавина биће у границама просека, док ће средња максимална температура бити изнад просека. У Паланци и широј околини средња максимална температура износиће око 11,4 степена Целзијуса.

Децембарска количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. Средња максимална температура ваздуха у децембру биће виша за око 1,2 степена. У Паланци и околини можемо очекивати да ће температура бити око 6,8 степени. У Паланци и широј околини децембарска сума падавина износиће око 40 милиметара.

Очекује се блажи и просечно влажан јануар. Средња максимална температура ваздуха у јануару биће око 4,8 степени. Очекује се да ће у Паланци и околини пасти око 41 милиметар падавина.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/rhmz-jesen-ce-biti-topla-kao-leto/