РОДИТЕЉИМА ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ БОЛОВАЊЕ ДО ПУНОЛЕТСТВА И ПУНА ПЛАТА

Родитељи деце оболеле од најтежих болести имаће право да буду на боловању док им деца не напуне 18 година. Оно што је најбитније, за све то време примаће 100 одсто зараде.

Ова новина предвиђена је нацртом закона о здравственом осигурању, који би, према прогнозама Министарства здравља, већ половином године требао да се нађе пред посланицима у Скупштини Србије.

– Прихватили смо иницијативу НУРДОР-а и предложили да родитељи деце која су оболели од најтежих врста болести могу да буду на боловању до краја дететове 18 године живота. По том основу они ће примати 100 одсто накнаде за рад – објашњава за “Блиц” Слађана Ђукић, помоћница министра здравља.

То право им, међутим, није апсолутно загарантовано, већ ће морати да се обнавља.

– Не значи да када родитељи отворе боловање да их нико више неће процењивати. То право ће да се оцењује на сваких шест месеци. У случају оздрављења детета, родитељ наставља да ради – објашњава Ђукић.

Током лечења деце оболеле од рака, родитељи у Србији сада имају право на боловање од само четири месеца. Лечење болесне деце, односно неких малигних обољења некада траје и до две године, тако да родитељи морају да се сналазе на разне начине.

Ова законска могућност, односно боловање од само четири месеца је недовољна, јер је на тај начин родитељима ускраћено да буду уз своју тешко болесну децу док се не заврши комплетно лечење.

Дијагностика у иностранству

Још једна новина која се тиче лечења деце, је предлог у нацрту закона да се дијагностичке процедуре могу радити о трошку осигурања у иностранству, када у Србији то није могуће.

– Грађани ће имати могућност да на терет средстава осигурања буду упућени у иностранство ради дијагностике, а не само ради лечења, као што је до сада то било предвиђено. На ово смо се одлучило јер има доста захтева који су упућени Буџетском фонду и управо се односе на дијагностику коју није могуће урадити код нас, а наш став је да лечење у иностранству није могуће без дијагностике – каже помоћница мнинистра здравља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/roditeljima-tesko-obolele-dece-bolovanje-do-punoletstva-i-puna-plata/