РОК ЗА ЗАМЕНУ ОРУЖНИХ ЛИСТОВА БИОМЕТРИЈСКИМ ИСТИЧЕ 5. МАРТА

Грађани који легално поседују ватрено оружје морају старе оружне листове да замене новим биометријским исправама до 5. марта ове године, јер тада истиче трогодишњи рок дат Законом о оружју и муницији чија је примена почела у марту 2016.

За издавање новог оружног листа градјани треба да издвоје 1.500 динара за образац оружног листа, као и за таксу која, уколико поседују оружје са олученим цевима, износи 5.360 динара, односно 2.560 динара за оружје са неолученим цевима.

Власници оружја дужни су да доставе и лекарско уверење, чија цена се креће од 3.000 до 6.000 динара у зависности од здравствених установа, као и потврду о некажњивости.

Грађани који поседују оружје дужни су да на сваких пет година достављају Министарству унутрашњих послова лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја.

„Физичко лице коме је по овом закону одобрено набављање оружја из категорије Б, односно издат оружни лист, мора надлежном органу сваких пет година односно по истеку важења лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја доставити ново уверење које није старије од месец дана“, пише у Закону о оружју и муницији.

Грађанима који до 5. марта не замене старе оружне листове новим прети прекршајна казна од 5.000 до 150.000 динара, као и могућност одузимања оружја и муниције.

Губитак оружног листа пријављује се полицијској управи према месту пребивалишта и подноси се захтев за издавање новог оружног листа, који кошта 800 динара.

За разлику од старог, на једном новом биометријском оружном листу биће могуће регистровати и до 10 комада пушака или пиштоља.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/rok-za-zamenu-oruznih-listova-biometrijskim-istice-5-marta/