РОМИ МОРАЈУ ДА ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА И УСЛОВЕ ЗА ЗАШТИТУ ОД КОРОНА ВИРУСА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са замеником директора Канцеларије за мањинска и људска права Драгољубом Ацковићем како би разговарали о унапређењу заштите и превенције припадника ромске популације од вируса COVID-19.

Министар Ђорђевић рекао је да је договорено да се Министарству достави списак свих ромских насеља у Србији, са информацијом о локацији и бројем, како би се свима обезбедила неопходна помоћ и додао да ће локалним самоуправа наложити да изврше периодичне дезинфекције тих насеља.

„Сви грађани Републике Србије су за нас једнаки, без обзира на националну и верску припадност и зато морају да имају једнаку заштиту. Ромским насељима који немају воду за пиће, локалне самоуправе су дужне да обезбеде цистерне са водом, а са Црвеним крстом ћемо договорити достављање неопходних намирнице. Такође, како се отпад и смеће не би разносили, у овим насељима нужно је поставити довољан број контејнера“, истакао је Ђорђевић.

Заменик директора Канцеларије за мањинска и људска права Драгољуб Ацковић захвалио је министру на ангажовању и истакао да ће начини који су предложени сигурно допрнети већој заштити ромске популације. Како је навео, да би се грађани ове категорије становништа боље упознали са штетним последицама вируса које могу да имају уколико се не буду придржавали прописаних мера, удружења рома у Србији обезбедиће им и потребну едукацију.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/romi-moraju-da-imaju-jednaka-prava-i-uslove-za-zastitu-od-korona-virusa/