РЗЗС: НАЈВЕЋИ БРОЈ РАЗВОДА БРАКОВА ЗА ПЕТ ГОДИНА

Број закључених бракова у Србији све више опада, број развода је у порасту, млада и младожења све су старији, а расте и број деце рођене у ванбрачним заједницама.

 Ово је суштина најновије анализе Републичког завода за статистику за 2019. годину, у којој се наводи да се лане венчано 35.570 парова, што је за два одсто мање него годину пре тога, а да се развело 10.899, што је за чак девет одсто више него у 2018! То је уједно и највећи број развода у последњих пет година.

За три одсто је мањи и број првих бракова (28.113), а просечна старост младожење је 34,5 година, а невесте 31,3.Подаци РЗЗС показују и да су најчешће брачни парови држављани Србије, и то исте националности у чак 88 одсто случајева. У две трећине новосклопљених заједница млада и младожења имају и исти степен образовања и обије су економски активни.

Просечно трајање прекинутог брака је 13,5 година, а просечна старост мужа при разводу 44,2 године, док је жене 40,6. Током 2016. и 2017. имали смо мање развода, да би пре две године бројке опет нагло порасле. Везе се најчеће растурају у првих пет година од венчања, нешто мало мање у других пет, а занимљиво је да одмах после тога „пуцају“ бракови после сребне свадбе!

Нешто мало више разведених бракова су они са децом (5.806) и то најчешће са једним дететом. Издржавана деца најчешће су додељивана мајци, а број заједничких старатељстава већи је него у случајевима када старатељство добије само отац.

Стопа венчања у односу на број становника најнижа је у Јужној и Источној Србији, а највиша у Београдском региону и Војводини. Стопа развода највиша је у Војводини, а најнижа у Шумадији и Западној Србији. У РЗЗС још кажу и да је развода прошле године за 1.518 више него 2015.

– Мушкарци и жене све касније улазе у брак, али се касније и разводе. Разлика у годинама између супружника у просеку износи нешто више од три године. Мушкарци су старији од жена посматрајући и закључене и разведене бракове – констатују у РЗЗС.

НАЈВИШЕ СОФИЈА И ЛУКЕ

ПРОШЛЕ године рођено је 64.399 беба. Најчешће женска имена била су: Софија, Дуња, Сара, Теодора, Милица, Мила, Хелена, Тара, Николина и Лена.

Најчешћа мушка су: Лука, Лазар, Стефан, Василије, Вук, Александар,

Михајло, Андреј, Павле и Филип.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/rzzs-najveci-broj-razvoda-brakova-za-pet-godina/

2 comments

    • Name on 13/07/2020 at 08:32

    Koliko je strasno toliko je i bolje. Mnogo brakova u svetu zavrsava se tragicno po zene, kada ne ide bolje je da se par razvede nego da se desi nesto mnogo gore. Samo sto deca na kraju ispastaju, jer cesti su uzroci razvoda prevara i nasilje….

    • Nataša on 13/07/2020 at 06:31

    Nažalost supružnici više vole sebe nego svog bračnog druga i svoju decu.Roditelji se previše mešaju u brak svoje dece a da pritom nisu decu vaspitali u ljubavi već samo kroz interes.Život bez ljubavi vodi brak u smrt.Sve više razvoda nam govori kakva smo mi zemlja i nacija.

Komentari su onemogućeni.