САБОР СПЦ 18. ФЕБРУАРА О ИЗБОРУ НОВОГ ПАТРИЈАРХА

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве донео је одлуку да се сазове Свети Архијерејски Сабор за избор новог поглавара СПЦ, који ће се одржати 18. фебуара 2021. године.

Синод је седницу одржао у четвртак, 24. децембра 2020. године, на којој је одлучено да се сазове Свети Архијерејски Сабор за избор новог поглавара СПЦ.

Сабор ће бити одржан 18. фебуара 2021. године, саопштено је из Канцеларије Светог Архијерејског Синода.

Поглавар Српске православне цркве, патријарх српски Иринеј, преминуо је 20. новембра у 91. години после борбе са коронавирусом.

Патријаршијске дужности, након смрти патријарха Иринеја, преузео је Свети Синод СПЦ, у складу са ланом 62. Устава СПЦ, а Синоду, до избора новог патријаха, председава митрополит дабробосански Хризостом.

Процедура избора патријарха  

Избор патријарха се спроводи најкасније за три месеца од дана када је престо патријарха упражњен.

Кандидати за патријарха могу бити сви активни епархијски архијереји који најмање пет година управљају епархијама.

Патријарх се бира тајним гласањем. За избор патријарха бирају се тројица архијереја који добију више од половине гласова чланова изборног Сабора. Гласање се понавља све до тренутка док се не изаберу тројица кандидата са потребним бројем гласова.

Имена тројице владика стављају се свако у посебну коверту. Она се потом запечати и ставља у јеванђеље које се односи у олтар храма. Претходно изабран духовник – неко од угледних монаха, који ће, када председавајући Изборног савета позове, а након молитве призива Духа светог да избор буде по вољи Божјој, извући из јеванђеља једну од три запечаћене коверте.

Коверту предаје председавајућем Изборног сабора, који је отвара коверту и саопштава име новог патријарха српског – овог пута 46. по реду.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sabor-spc-18-februara-o-izboru-novog-patrijarha/