САДАШЊИ ОСМАЦИ ПРВИ ЋЕ 2021 ГОДИНЕ ПОЛАГАТИ ВЕЛИКУ МАТУРУ

Велика матура замениће пријемни на факултетима, а прва генерација која ће је полагати су садашњи осмаци након завршене средње школе 2021. године. 

Гимназијалци ће полагати општу матуру, у средњим стручним школама стручну и у уметничким школама уметничку матуру.

Члан Радне групе за израду велике матуре Радивој Стојковић каже да се концептом велике матуре уводи једнообразност тестирања у свим школама, да ће она означавати завршетак средњошколског образовања – добија се диплома, али да би требало и да замени пријемни на факултетима и да се вреднује код уписа на факултете.

Ученици ће на општај, стручној и уметничкој матури имати три испита, обавезни ће бити српски језик и књижевност, математика – осим за оне школе које су имале тај предмет само у прве две године школовања. 

Они који су имали математику само у прве две године у средњим школама уместо математике бираће предмет са листе општеобразовних предмета.

Гимназијалци ће полагати општу матуру у оквиру које ће полагати тест из српског језика и књижевности, математике и једног предмета по избору са листе општеобразовних предмета – историја, биологија, географија, хемија, физика и страни језик.

На стручној матури ученици ће полагаће српски језик и књижевност, математику за оне који су је имали дуже од две године и стручни тест који ће се састојати из теоријског и практичног дела.

Уметничка матура подразумеваће тест из српског, математике, али и тест из неког уметничког предмета.

„Осим три обавезна испита за рангирање и упис на факултет могу се полагати и додатни испити са листе општеобразовних предмета“, појашњава Стојковић за Танјуг.

Он каже да ће представници високошколских установа одређивати како ће се рангирати ученици за упис на факултет, а њихови представници ће бити и у комисијама за прављење тестова.

Задаци на тестовима биће из основног, средњег и напредног нивоа, а за наставак школовања ученици морају имати остварен средњи ниво.

„Факултетима смо оставили могућност додатне провере способности ученика“, појашњава Стојковић и додаје да су у радној групи били представници КОНУС-а и да није било замерки на концепт велике матуре која би била замена за пријемни на факултетима. 

Прво пробно тестирање велике матуре биће организовано 2018. године, а према речима Стојковић остало је довољно времена да обаве пробна тестирања и концепт унапреде.

„Највећу добит од велике матуре имаће матуранти који ће моћи да конкуришу на више факултета, а не као до сада да се припремају за пријемни на једном, па уколико не прођу чекају други уписни рок и уписују факултете на којима има места а не оне које желе“, нагласио је Стојковић.

Концепт ће бити сличан као на малој матури, где свршени основци попуњавају листу жељених школа – наводе 20 школа, те уколико не упишу прву жељену са листе, уписују другу, трећу.

За оне који упишу средњу стручну школу која траје три године, никако не значи да не могу да наставе школовање. Потребно је само да упишу четврту годину средње школе – ванредно или редовно и да положе општу матуру.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sadasnji-osmaci-prvi-ce-2021-godine-polagati-veliku-maturu/

1 comment

    • fenix on 28/05/2017 at 10:49

    Dokle ce vise reforme u skolama ?!?!?!

Komentari su onemogućeni.