САВЕТ ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ: РАСХЛАЂУЈТЕ СЕ, НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ДЕЦУ У ВОЗИЛИМА

Осетљива популација, деца, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, реконвалесценти, посебно треба да брину о здрављу и понашању током врелих летњих месеци.

Из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саветују да током врелих дана треба стално расхлађивати дом, те да би идеално било одржавати собну температуру испод 32 степен током дана, односно испод 24 степена Целзијусових током ноћи. 

„То је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике“, наводи се у саопштењу Батута.

Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана од 10 до 17 сати и избегавајте напорне физичке активности. За оне који морају да их обављају препорука је да то чине у току најхладнијег дела дана, што је између четири и седам сати ујутру. 

„Боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима. Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам. Туширајте се или купајте у расхлађеној води“, поручују из Института.

Саветују да се носи лагана, комотна одећа од природних материјала, светлих боја, а уколико се излази напоље обавезно ставити шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. 

„Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина“, наводе из Батута.

Апелују на грађане и да редовно проверавају како су њихови чланови породице, пријатељи и комшије, који живе сами.

Саветују да се потражи помоћ уколико се осети вртоглавица, слабост, узнемиреност, интензивна жеђ или главобоља, те да што је пре могуће треба прећи у охлађен простор и измерите телесну температуру, као и да се попије неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре.

Треба потражити помоћ лекара уколико се код чланова породице, пријатеља примети топла, сува кожа и бунцање, појаву грчева и несвестицу, односно губитак свести.

„Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће“, закључили су из Батута.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/savet-za-vrele-dane-rashladjujte-se-ne-ostavljajte-decu-u-vozilima/

1 comment

    • Sss on 27/06/2017 at 20:50

    Vi nas još i z…….te?!? Sa čim da se rashladjujemo kad nemamo voduuuuuu!!!! Jadan ovaj stariji narod! Pocrkaće bez vode na 40+ stepeni narednih dana! Biće opet liste čekanja kod Pavkovića!

Komentari su onemogućeni.