СЕЋАЊЕ НА ГЕНЕРАЛА ЖИВКА ПАВЛОВИЋА

Високи официр српске војске, дивизијски генерал југословенске војске, професор, управник Војне академије, војни писац и академик – Живко Павловић, после основне школе коју је завршио у Церовцу, уписао је Kрагујевачку гимназију, а затим и Војну академију.

Током Првог светског рата био је помоћник начелника штаба Врховне команде, руководио је мобилизацијом, замењивао је Радомира Путника и управљао повлачењем српске војске кроз Албанију и Црну Гору. После Kајмачкаланске битке 1916. године унапређен је у чин генерала и постао је управник Војне академије у Београду. Поред највиших како домаћих, тако и страних одликовања, изабран је за члана Српске краљевске академије, Академије друштва за међународну историју у Паризу, као и за члана Латинске академије за науку и уметност. Написао је и неколико војних студија.

Умро је 25. априла 1930. године у Београду и сахрањен је уз највише почасти.

Kао знак захвалности, у нашем селу Башин је 21. септембра 1998. године у оквиру обележавања 80. годишњице пробоја Солунског фронта и 60. годишњице смрти генерала и академика Живка Павловића, откривен споменик овом славном војсковођи радом академског вајара Славомира Милетића. У оквиру Меморијалног центра „Генерал Живко Павловиц“ налази се спомен плоча на чесми која је 1933. године подигнута у част генераловим саборцима из Башина који су свој живот дали за слободу српског народа и Ловачки дом Башин који је у власништву ловаца нашег села.
На данашњи дан прошле године на иницијативу МЗ Башин обновљена је манифестација ,,Дани Живка Павловића”.

Због тренутне ситуације овогодишња манифестација је морала бити одложена.
Надамо се да ће све ово брзо проћи и да ћемо се поново окупити у Башину као и прошле године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/secanje-na-generala-zivka-pavlovica/