СЕОСКИ ТУРИЗАМ У СРБИЈИ

Како је свима добро познато да је рурални простор све траженији за одмор и место за одлазак од свакодневног ужурбаног начина живота и градске буке,села нису више само места пољопривредне производње већ и места потрошње.

Ово пружа посебну могућност поготову младима на селу да могу остварити додатни приход а тиме и дугорочну сигурност у свом еколошки здравом простору пружањем туристичких услуга односно развојем сеоског туризма. Нагласак се ставља на младе чланове породичних газдинстава јер је сеоски туризам специфична делатност која захтева висок однос домаћина са гостом, доста ангажованог времена, познавање страних језика и друго. Сеоским туризмом на газдинству осим повећања прихода саме пољопривредне производње ,повећава се производња традиционалних производа,ствара се потреба за очувањем и уређењем старих сеоских кућа, воденица,очувањем старих заната као и опште културе и традиције нашег села.

Сеоски или рурални туризам представља врсту туризма која обухвата смештај и активности на селу. Важан део сеоског туризма су обичаји, традиција, домаћа јела и производи из домаће радиности. Циљ је промовисање живота на селу, локалних произвођача и вредности. У оквиру сеоског туризма долази до развоја угоститељства, производње и трговине у руралним крајевима.

Када је реч о угоститељском аспекту руралног туризма, осим смештаја и хране у оквиру ових објеката се нуде и бројни додатни садржаји као што су: школе јахања, вожње фијакером, стрељаштво, излети, бављење спортом и друге активности. У последње време, због захтева посетилаца, опремају се и просторије које служе за састанке или обуке фирми које их закупе.

Рецепт за успех сеоског туризма: Гост мора да осети како изгледа живот на селу.

Да бисте почели да се бавите руралним туризмом морате да:

  1. имате већ регистровано пољопривредно газдинство,
  2. приложите доказ да ваши објекти испуњавају прописане санитарно-хигијенске, као и техничке услове,
  3. извршите категоризацију објекта.
  4. За сеоски туризам могу се регистровати физичко лице и угоститељ.
  5. Након подношења захтева, Комисија за категоризацију утврђује да ли је ваш захтев валидан и којој категорији треба да припадне ваш објекат. Она доноси одлуку и о њој обавештава подносиоца захтева.
  6. Напомена: физичко лице може имати објекат смештајног капацитета до 30 лежајева да би могло да поднесе захтев за категоризацију сеоског туристичког домаћинства или да пружа угоститељске услуге припремања и услуживање хране и пића до 50 туриста без услуге смештаја.

Петровић Снежана,стручни сарадник за агроекономију

ПССС Падинска Скела

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/seoski-turizam-u-srbiji/