СЛЕДЕЋИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА ИЗУЗЕТНО ТОПЛЕ

Следећих неколико година могле би да буду изузетно топле, показује најновије истраживање на основу математичког модела. 

Истраживачи су развили математички модел који предвиђа колико ће просечна глобална темпаратура површинског ваздуха варирати током следећих неколико година, а резултати показују да од 2018. до 2022. године можемо доживети пораст екстремних температура, пренео је ББЦ.

Загревање узроковано ослобађањем гасова попут угљен-диоксида се не повећава потпуно стабилном брзином.

На почетку 21. века, научници су истакли да постоји пауза у загревању, али неколико анализа је показало да је пет најтоплијих година уследило након 2010. године.

Ово варирање из године у годину не утиче на дуготрајни тренд повећања температура.

Сада, нови метод предвиђања глобалних температура указује да ће наредних неколико година бити топлије него што се очекивало.

Уместо да користе уобичајене технике за симулирање климе, Флоријан Севелек, из Националног центра за научна истраживања у Бресту, и Сибрен С. Дрифоут, са Универзитета у Саутемптону, осмислили су статистички метод за претрагу кроз симулације климатских услова у 20. и 21. веку и тражили ситуације сличне данашњим.

Тим је затим користио ове климатске „аналогије“ како би предвидео могућности које доноси будућност.

Kонкретно, високе температуре које се предвиђене у наредних неколико година уследиће због мале вероватноће наступања изузетно хладних периода.

Kада је алгоритам „научен“, а процес траје неколико минута, предвиђања се праве за неколико стотинки на лаптопу.

У поређењу с тим, суперкомпјутерима је потребно неколико недеља када користе традиционалне методе симулације климе, пренео је ББЦ.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sledecih-nekoliko-godina-izuzetno-tople/