СЛИКЕ ИЗ ПАЛАНАЧКОГ МУЗЕЈА ПУТУЈУ У ОКВИРУ ВЕЛИКИХ ПРОЈЕКАТА

У Дворцу Петровића, Центру савремене умјетности Црне Горе у Подгорици, 3. августа је отворена изложба „Петар Лубарда 1907–1974–2017“ поводом обележавања 110 година од рођења уметника.

Реч је о заједничком пројекту Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада и Kуће легата из Београда. Поставка је заснована на идеји да се прикаже још једна етапа вишегодишњег пројекта Спомен-збирке „Павле Бељански – пријатељ уметника“, али и да се нагласи значај двају легата који чувају Лубардина дела, поручују организатори.

На изложби у Дворцу Петровића биће представљено 26 дела из оба легата, Уметничке Збирке САНУ (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци и приватне колекције, као и богата архивска грађа, између осталог и документи који се први пут представљају публици. Поставка обухвата и тактилни сегмент у виду графичког дијаграма одабраног уметничког дела Петра Лубарде.

Изложбу прати каталог са текстовима мр Милане Kвас, Дине Дебељак Павић и Гордане Kрстић Фај. Изложба ће бити отворена до 2. септембра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/slike-iz-palanackog-muzeja-putuju-u-okviru-velikih-projekata/