СЛИКЕ ПАЛАНАЧКОГ УМЕТНИКА ЗОРАНА ТОДОРА ИЗЛОЖЕНЕ У ПОЖАРЕВЦУ

У Галерији савремене уметности отворена је 5. децембра групна изложба слика академских уметника Зорана Тодора, Момира Kнежевића и Жарка Вучковића.

Присутне госте најпре је поздравила у име Народног музеја у Пожаревцу Марина Радосављевић, историчар уметности, кустос Галерије. Након уводног дела присутним љубитељима уметности обратио се Ненад Kебара, доктор филозофије књижевности који је и отворио изложбу.

Изложба ће бити отворена до 20 децембра.

КРИТИКА- ЗОРАН ТОДОР

Слика као димензија времена настала кроз преображај и стављање у нов простор и нов аранжман стварности без мењања елементарне вредности материје јесте стожер уметности Зорана Тодора.

Асоцијативни предели сведени на палстичне слике на којима се задржавају природне нијансе рђе од зелене, плаве, црвене, смеђе као и облици употребљеног лима. Овај колаж употребљених, па и одбачених делова преузетих са различитих предмета води нас до слојевите појаве која замагљује линију између слике, рељефа и скулптуре.

Енформел Зорана Тодора је прихватање личне експресије и моћ стварања дела са свим својим дубинама и тајнама. Јединствен и поуздан приступ окренут испитивању материјала, облика и простора створио је јасну одредницу – слика је само слика. И поред игре облика и текстура, Тодорове слике поседују онај урођени, чак и класичан осећај равнотеже, пропорције и хармоније.

Мистерија једне алхемије облика коју је уметник призвао из жарења материје води ка значењу садржаном унутар самих композиција кроз формалну интеракцију тензија и хармонија, као и осећају равнотеже што све заједно представља неку врсту сензуалне смислености, успешно исказану на овим лименим варијацијама.

Марина Радосављевић, историчар уметности

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/slike-palanackog-umetnika-zorana-todora-izlozene-u-pozarevcu/