СМЕЈУ ЛИ ТРГОВЦИ ДА ПРОДАЈУ КЕСЕ СА РЕКЛАМОМ ФИРМЕ?

Док се кесе са жигом фирме у појединим земљама региона третирају као рекламни материјал и не смеју се продавати, у Србији је дозвољено да рекламу плаћа – потрошач. И по нашем закону се пластична амабалажа на којој је име трговинске куће сматра рекламом, али се може продавати. И то по препоруци локалних самоуправа, са еколошким циљем потпуног укидања најлонских кеса као великих загађивача природе.

Да ли се кесе са логотипом фирме третирају као промотивни материјал или не? У потрошачким организацијама верују да таква кеса не би смела да има цену, јер се на њој промовише предузећа. С друге стране, тржишни инспектори сматрају да та продаја не угрожава права потрошача и није санкционисана Законом о оглашавању.

У складу са чланом 44. став 1. Закона о трговини, трговац може да нуди робу, односно услуге са нарочитим продајним подстицајима, па се у истом члану као вид подстицања продаје поред снижења цене, учешћа у наградној игри, спомињу и пратећи поклони. Дакле, поклањање кесе представља вид продајног подстицаја у интересу трговаца који очекују од потрошача да што више купују, а да притом не брину о количини кеса које ће им требати за паковање.

У једном моменту, на иницијативу регулативе у Европској унији, локална самоуправа је донела препоруку према којој је уведена нова пракса наплате кесе која није профитно оријентисана.

Дакле, трговци морају да бирају други начин подстицања продаје и приморани су да врше продају кесе коју су поклањали. Логотип или жиг фирме представља заштићену интелектуалну својину и контролни орган државне управе није овлашћен да санкционише трговца због употребе жига своје робне марке на роби коју продаје, као што нико нема право самовласно да користи жиг, односно да кривотвори производ у складу са Законом о посебним овлашћењима ради ефикасне заштите права интелектуалне својине. Добровољним одустајањем трговца од продајног подстицаја поклањања кесе, на препоруку државног органа због еколошких мотива, нису угрожена права потрошача по Закону о заштити потрошача. Продаја робе са жигом трговца, па тако ни кеса са логотипом трговца није санкционисана Законом о оглашавању.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/smeju-li-trgovci-da-prodaju-kese-sa-reklamom-firme/

1 comment

    • Nikola on 01/02/2019 at 22:28

    U austriji se prodaju kese i torbe sa natpisom firme. Svuda u svetu se prodaju majice, duksevi, patike sa natpisom firme. Ne vidim čemu mozganje pametnih srpčića

Komentari su onemogućeni.