СОФТВЕР ЗА ПРИЈАВУ СЕЗОНСКИХ РАДНИКА ПОЧИЊЕ СА РАДОМ 7. ЈАНУАРА

Од 7. јануара почиње да ради софтвер за пријаву сезонских радника, најављују за Танјуг у НАЛЕД-у и кажу да ће то смањити рад на црно, а послодавце приморати да „сезонцима“ уплаћују порезе и доприносе.

Електронски систем за пријаву сезонаца прво ће „отворити врата“ за пријављивање радника у пољопривреди, а уколико цео систем буде функционисао примењиваће се и на оне у сектору туризма и грађевинарства.

„Од јануара креће електронски систем за пријаву радника, а кроз даље спровођење овог програма биће омогућен електронски систем и за регистрацију пољопривредних газдинстава, што ће омогућити да се 400 хиљада газдинстава брже и једноставније упишу у регистар, измене своје податке или се пријаве за државне субвенције“, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Софтвер је део „пакета“ који ће омогућити пуну примену Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, који је усвојила Скупштина 28. јуна прошле године, а који почиње да се примењује 7. јануара.

Поред 80.000 сезонских радника у пољопривреди, којима ће послодавац морати да уплаћује порезе и доприносе, корист ће имати и држава.

Држава очекује да увећа буџетске приходе на овај начин за 15 милиона евра.

Осим пуније касе, на тај начин надлежни покушавају да смање сиву зону у пољопривреди где је око 95 одсто радника „на црно“.

Како је предвиђено законом, послодавци ће имати обавезу да пријављују и ођављују сезонске раднике електронским путем Пореској управи и то првог дана ангажовања, а најкасније до 10 часова пре подне.

Закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, односно највише 120 радних дана годишње.

Радно време сезонског радника не сме бити дуже од 12 часова дневно, а они који буду радили осам часова дневно или дуже, имаће право на одмор у току дана у трајању од најмање 30 минута.

Послодавци у Србији на сезонским пословима највише ангажују раднике за рад у хладњачама, бераче воћа и поврћа, помоћне раднике у грађевинарству, конобаре, шанкере…

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/softver-za-prijavu-sezonskih-radnika-pocinje-sa-radom-7-januara/

1 comment

    • Igor on 06/01/2019 at 19:27

    Blago nama…………. i od to malo par sto je ostalo u ratarstvu povrtarastvu itd smanjite i to malo zarade sto je coveku ostalo. Odakle vise toliki nameti da se placaju dajte molim vas imajte malo ljudskosti imajte malo savesti! Pogledajte vise cenu struje samo i goriva i porezi poskupeli i kolike kamate smo poplacali samo jer smo porez placali na kraju godine a ne kvartalno….. imajte meru kasa budzeta sve punija ljudi sve siromasniji

Komentari su onemogućeni.