СПАЈАЈУ СЕ БОЛНИЦЕ И ДОМОВИ ЗДРАВЉА

Спајање домова здравља и општих болница по Србији у здравствене центре сада је омогућено доношењем нове уредбе о плану мреже здравствених установа у јавној својини, која је у четвртак објављена у „Службеном гласнику“. Сада домови здравља и опште болнице имају истог оснивача, док су у надлежности локалне самоуправе остале само апотекарске установе.

Изменом плана мреже број здравствених установа са 357 смањује се за бар 20, јер ће се свуда где су дом здравља и општа болница у непосредној близини, а има случајева где деле исто двориште, они фузионисати. Формирањем здравствених центара, како објашњавају у Министарству здравља, специјалистички, лекарски и сестрински кадар ће боље да се распореди.

У Министарству очекују да ће се спајање домова здравља и општих болница одвијати брзо, чиме ће се надоместити евентуални недостатак кадрова и опреме. Више неће моћи да се догоди, објашњавају у Министарству, да пацијент чека на преглед, рецимо ултразвуком, јер је у дому здравља покварен апарат, него ће се прегледати на апарату у болници.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/spajaju-se-bolnice-i-domovi-zdravlja/