СПОС ПОЗИВА ПЧЕЛАРЕ ДА ПОМОГНУ У ПОКРЕТАЊУ ПОГОНА „НАШ МЕД“ У РАЧИ

Поштовани пчелари,

Иза нас је најтежи део посла у обезбеђивању сигурног пласмана нашег меда. Захваљујући Вашем поверењу у СПОС, и СПОС-овом испуњењу обећања, из најлепше ливаде у Рачи израстао је ПОНОС СВИХ НАС – велелепни Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо, на преко 1500 квадратних метара.

Погон је опремљен свом опремом неопходном за пласман меда на велико – у бурадима. Захваљујући разумевању државе Србије и општине Рача, али и сопственим средствима и донацијама, до сада је уложено преко 1.400.000 евра. Сетите се само свих мука које смо доживљавали од идеје до реализације. Од сликања неверних Тома на празној ливади ПРЕ полагања камена темељца и тврдњи да градња Погона никад неће бити ни започета, па до тврдњи да никад неће бити завршена градња. Међутим, свима смо показали да када у нешто верујеш, то и добијеш – на начин, да просто не поверујеш!

Међутим, због епидемије корона вируса, све је стало. Најпре није могло да дође до пробног рада, јер је на дан отварања опрема требала да буде напуњена медом и у функцији, а што је сходно уговору требао да обезбеди аутоматичар из фирме ИПРОС из Словеније, која је испоручилац процесне опреме за наш Погон. Али, због забране уласка странаца у Србију, то је постало немогуће, те трпимо празан ход.

Сама епидемија померила је све привредне токове на планети у тоталну неизвесност за најмање три месеца, а свима је јасно да ће тај период бити много дужи. Држава Србија помогла је привредне субјекте, па и “Наш мед”, са 30.000 динара по раднику током три месеца, али то је само део трошкова који иду, а нема промета меда који би трошкове покривао. Очекујемо да почетком јуна Словенци дођу да спроведемо пробни рад, можда ће и званично отварање Погона да уследи средином јуна, али долазимо у критичну фазу апсолутног недостатка средстава за оперативни рад тј. одржавање рада Погона. Укратко, Погон неће моћи да крене са пласманом меда ако хитно не обезбедимо неопходна средства која далеко превазилазе 10.000.000 динара за наредни период, а реално очекујемо да ће у том периоду Погон остварити промет меда који ће му омогућити самоодрживост, јер у овој години ћемо коначно имати извесне количине багремовог меда.

Ми се не бојимо како ћемо у догледно време наћи 470.000 евра за набавку недостајуће опреме за пласман меда у теглама, јер ћемо пре или касније успети да нађемо донатора или сарадника.

МЕЂУТИМ, ПРОБЛЕМ НАМ ЈЕ НЕДОСТАЈУЋИХ СТОТИНАK ХИЉАДА ЕВРА KОЈИ СУ НЕОПХОДНИ ЗА ОПЕРАТИВНЕ ТРОШKОВЕ, А У ТУ СВРХУ ДОНАТОРА НЕЋЕМО НАЋИ, ЈЕР НИKО НЕ ПРУЖА ТАKВУ ВРСТУ ПОМОЋИ.

ИО СПОС-а Вас позива да ставите прст на чело и ДОБРО промислите како да СВИ помогнемо да Погон ШТО ПРЕ почне да ради, јер сваке године сви заједно губимо милионе евра на разлици у цени између реалне тржишне и оне која нам се нуди.

ПОЗИВАМО

СВАKОГ ЧЛАНА СПОС-а, без обзира да ли је већ уплатио донацију за Погон или не, да од 100 евра које држава даје сваком пунолетном грађанину ради делимичног санирања последица епидемије короне, издвоји 50 евра и помогне да санирамо исте такве последице у пчеларству, те да Погон ШТО ПРЕ ПРОРАДИ и коначно нас ослободи мука око пласмана меда!

Знамо да је то велико одрицање, али је ипак мали корак сваког од нас, када знамо шта ће нам донети!

Kако не бисмо пропустили сезону,
рок за уплату је 15. јун 2020. године!

Рачун за уплату је: 340-11000568-51, позив на број 100:

ВАЖНА НАПОМЕНА:

За оне који су већ уплаћивали донацију, сматраће се да су ову нову донацију уплатили у години уплате њихове прве донације, што ће им омогућити да остваре право на виши ранг Kартице лојалности СПОС-а, ако је већ нису стекли.

Они који ће ову донацију (или већу, ако имају могућности и разумеју важност опстанка пчеларства) уплатити по први пут, такође имају право на одговарајућу Kартицу лојалности СПОС-а, сходно објављеним правилима (www.спос.инфо/правила-за-доделу-картица-лојалности-спос-а).

KАKО ЋЕ ПОГОН ДОНЕТИ
БОЉЕ ЦЕНЕ МЕДА?

1 – Погон је власништво свих пчелара СПОС-а и нема газду који очекује профит, већ ће профит бити уграђен у цену меда за пчелара.

2 – Од првог дана пласмана меда, апсолутно сви трошкови рада Погона биће јавно доступни свим пчеларима СПОС-а, као и сви уговори са купцима меда, тако да ћемо развити апсолутно поверење како са пчеларима, тако и са потрошачима меда.

3 – Сваки пчелар који преда мед Погону ради даљег пласмана, имаће информацију по којој цени је сваки други пчелар предао. Тако заустављамо праксу да неки пакери меда појединим пчеларима дају веће откупне цене како би они својим ауторитетом убедили више других пчелара да по ценама нижим од реалних предају мед.

4 – Много пчелара СПОС-а тврди да имају мало кошница, да никад неће предати мед некоме ради даљег пласмана “јер се то не исплати”. Истина је другачија, јер једноставно нису упознати са принципима рада Погона. Он не само да ће омогућити пчеларима са мањим бројем кошница да сами пласирају мед у тегли СПОС-а и тако постигну већу цену, већ ће у најскорије време након набавке опреме за теглирање меда, вршити откуп ретких медова који се сад скоро никад не откупљују као посебна и вредна врста меда (прави ливадски мед, шумски, багремчев, репичин и слично) и то по високим ценама, те их пласирати као ексклузиву у изабраним маркетима.

5 – Kада се мед пчелара нађе на тржишту без посредника и буде добро маркетиншки обрађен, аутоматски ће порасти и цена меда на мало код пчелара на кућном прагу. Јер, сваки прави потрошач сада ће имати прилику да коначно набави прави мед са гаранцијом квалитета, и за то је спреман да плати већу, тј. реалну цену.

6 – У Србију је крајем априла 2020. увезен мед из Молдавије по крајњој цени од 2,2 евра. Такав природни мед ових дана ће се без проблема моћи наћи у трговинама, по ценама већ од 450 динара. То води у крах пчеларства, тј. у проблеме које сада имају рецимо Хрватска или Италија, које су преплављене кинеским медом сумњивог квалитета увезеним по смешним, немогућим ценама. ЈЕДИНИ СПАС од такве нелојалне конкуренције јесте ИСKЉУЧИВО пласман домаћег меда са гаранцијом квалитета, у посебној амбалажи, која ће га разликовати од увозног меда, и наравно квалитетан маркетинг домаћег меда, који може направити само наш заједнички Погон, јер смо као појединци апсолутно немоћни за тако нешто. Пчелари са малим бројем кошница који то не схвате данас, нестаће већ следеће године, јер ће, пошто је кренуо увоз меда (који смо најавили и писали о проблемима које ће донети још 2009. године у часопису), гајење пчела морати да суфинансирају од других прихода.

7 – На основу серијског броја сваке тегле СПОС-а у промету, сваки потрошач ће тачно моћи да зна са ког терена је тај мед сакупљан, у које време, чак и од којих пчелара је мед у тој тегли. То ће развити изузетно јако поверење са потрошачима, те ће на крају они куповати само мед из Србије у нашој тегли. Јер, замислите себе. Да ли би сте више волели да купите јабуке за које тачно знате где су одгајене, ко их је гајио, како и чиме их је третирао, и да одгајивача можете у сваком тренутку да посетите и у све се и лично уверите, или бисте радије купили јабуке из Молдавије или Kине, о којима нећете знати апсолутно ништа?

8 – Kада се тржиште стабилизује и цена меда коначно постане реална у Србији, сваки пчелар ће имати мотива да даље шири пчелињаке и самим тим оствари већи приход, а са довољним бројем кошница, и живи од пчеларства!

Врло добро знате да је СПОС до сада остварио све планове и испунио сва обећања! Зато подржите и овај план и уплатите бар предложених 50 евра од 100 које сте добили од државе (држава ће вам их уплатити најкасније до 7. јуна), да коначно покренемо Погон, који је завршен и опремљен за моментални почетак рада, тако мало недостаје да пчелари СПОС-а постану своји на своме и да их више нико не уцењује!!!

Текст и фото: СПОС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/spos-poziva-pcelare-da-pomognu-u-pokretanju-pogona-nas-med-u-raci/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Nesa on 26/05/2020 at 12:02

  Pisi propalo ,mi da ulazemo a Kurta i Murta da upravljaju .

   • Milan on 26/05/2020 at 16:46

   To,sa Sposom,to su kriminalci.I to najbeskrupulozniji što postoje.

  • Aleksandar M. on 26/05/2020 at 08:58

  Bruka i sramota gospodo. Mnogo reči i nšta rečeno. Tražite stotinu hiljada evra za operativne troškove. Katastrofa. Da nije bilo Covid-19, vi bi zaradili tih stotinu hilhada evra. Smešno.
  Pomoć, da pčelari budu svoji na svome. Gospodo podelite besplatne akcije registrovanim pčelarima i onima koji uplaćuju pomoć. Pa da akcionari upravljaju…
  Inače ko je planirao i ko vodi projekat (imena). Koliko je zaposlenih i sa kojim platama.
  Koga ćete smeniti zbog ovog fijaska.
  Savet, pojačajte izjave zahvalnosti Republici Srbiji ali obavezno pomenite Predsednka lično, možda vam udeli nešto za plate.
  Ne tražite pomoć (novac) od ljudi koji jedva preživljavaju ako već ne možete vi njima da pomognete

  • Nikola on 25/05/2020 at 21:15

  Tako i ja mogu da vodim posao i napravim otkupno prodajnu jedinicu. Ja dobijam 800rsd za teglu bagremovog meda i sve na kilo prodam a ide i po 1000rsd kad posaljem u bosnu i crnu goru tamo se otimaju. A koliko od vas dobijem???

Komentari su onemogućeni.