СПОС УПОЗОРАВА НА УГРОЖЕНОСТ ПЧЕЛА

Интензивна комуникација Министарства пољопривреде и Министарства унутрашњих послова, око допуштања пчеларима старијим од 65 односно 70 година, да ипак могу да одлазе на пчелињаке траје већ неколико дана.

Министарство пољопривреде је проследило Министарству унутрашњих послова све аргументе које је СПОС доставио, између осталог и примере из Немачке, Аустрије, Новог Зеланда… где пчелари имају дозволу да оду на пчелињаке. СПОС је доставио апсолутно све аргументе и инсистира да се проблем реши позитивно по пчеларе, али и по државу, јер ће бити трагичних последица по питању приноса хране. Ових дана је и багрем на многим локацијама измрзао, и потребна је пуна слобода пчеларима у припреми пчела за пашу и тражењу локација за селидбу, јер на стационарима у нижим пределима багрема скоро да више нема јер је измрзао.

Kао што знате, још при претходно постигнутом договору је речено да пчелари до пчелињака могу само колима и то тако да од куће до пчелињака НИ У KОЈУ СВРХУ не напуштају возило, или ће им бити забрањен одлазак на пчелињак и платиће припадајуће казне.

Ми наравно не можемо знати како ће се цео овај процес завршити, али још једном апелујемо на Министарство унутрашњих послова да не стопира издавање дозвола старијима од 65 односно 70 година, или ће доћи до апсолутне катастрофе на пчелињацима, већ сада на многима пчеле гладују, а целогодишњи принос се на свим пчелињацима доводи у питање, јер пчелари нису у могућности да обављају припрему пчела за пашу.

Фото Милан Матејић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/spos-upozorava-na-ugrozenost-pcela/

6 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • ПЕРА ЛОЖАЧ on 31/03/2020 at 15:12

  И? Шта би?

  • aleksandar on 31/03/2020 at 13:06

  u upitniku na sajtu agromere treba popuniti neke rubrike ka0 broj domacinstva,broj autobuske stanice itd ako nemas ne prima zahtev.mnogi pcelari drze pcele na vikendicama i nemaju ove podatke.glup upitnik.treba navesti osnovne licne podatke i mesto pcelinjaka.

  • Gordana stojanovic on 30/03/2020 at 14:32

  Ja sam supruga pcelara iz vlasotinca koji je u avgustu 2019 napumip 65god. Pitsm se kako do dozvole do pcelinjak mi smo na kilometar ipo do pcelinkak jer smo na periferiji grada HVALA AKO DOBIJEMO ODGOVOR

  1. О томе је и реч овде, не постоји могућност изласка старијих од 65 година. СПОС покушава да нађе решење.

  • Lilja on 30/03/2020 at 14:29

  Podrska pcelarima bez pcela nema zivota na Zemlji…🙌

  • Gordsna stojanovoc on 30/03/2020 at 14:29

  Ja sam supruga pcelara iz vlasotinca koji je u avgustu 2019 napumip 65god. Pitsm se kako do dozvole do pcelinjak mi smo na kilometar ipo do pcelinkak jer smo na periferiji grada HVALA AKO DOBIJEMO ODGOVOR

Komentari su onemogućeni.